Σε 1.500.000 εκτιμώνται οι αλλοδαποί στην Ελλάδα

ΣΕ 1.300.000-1.500.000 εκτιμάται ο αριθμός των νόμιμων και παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα «Διπλή πρόκληση: Οικονομική κρίση και μετανάστευση», που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών. Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, η αριθμητική αυτή εκτίμηση προκύπτει από τον αριθμό αλλοδαπών (νόμιμων και παράνομων) που είχαν απογραφεί το 2001 και ανέρχονταν σε 762.000 άτομα. Στη συνέχεια, ανέφερε, με τον μεταναστευτικό νόμο του 2005 και τον συμπληρωματικό του 2007 νομιμοποιήθηκαν 161.259 άνθρωποι.

Με τον μεταναστευτικό νόμο του 1997 είχαν ήδη νομιμοποιηθεί 327.000 άνθρωποι, σημείωσε. Συμπλήρωσε επίσης ότι συνολικά από το 2005 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 550.000 συλλήψεις παράνομων αλλοδαπών (σε πολλές περιπτώσεις πολύ περισσότερες από μία για το ίδιο άτομο). Σύμφωνα με στοιχεία της FRONTEX, επισήμανε, 120 έως 350 άτομα προσπαθούν ημερησίως να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας οι αλλοδαποί συμμετέχουν πολλαπλάσια από τους Έλληνες σε βίαια εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες, ληστείες και βιασμοί, ενώ κυριαρχούν στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας με τα κλεψίτυπα CD και DVD. «Το αποτέλεσμα είναι», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, «ότι έχει δικαίως δημιουργηθεί στους Έλληνες αίσθημα φόβου και ανασφάλειας».

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, ανακοίνωσε ότι εκκρεμούν 30.000 παλαιοί φάκελοι και ότι καθημερινά γίνονται 150 – 200 αιτήσεις. Σχετικά με τα κέντρα υποδοχής και τα κέντρα κράτησης υπογράμμισε ότι θα πρόκειται για κλειστές δομές και ότι χρειάζονται εγκαταστάσεις για 5.000 – 6.000 άτομα στον Έβρο και για τουλάχιστον 30.000 ανθρώπους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «για την ορθή λειτουργία του συστήματος χρειάζεται να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής όσων λαθρομεταναστών συλλαμβάνονται και υποβάλλουν αίτηση ασύλου».

Τόνισε, επίσης, ότι για τα κέντρα υποδοχής και τα κέντρα κράτησης, που σχεδιάζεται να είναι κλειστές δομές, θα χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα. Άμεσος στόχος, είπε, είναι να σταματήσει η ροή των παρανόμως εισερχόμενων αλλοδαπών προς τα αστικά κέντρα και οι παράλληλες μαζικές συλλήψεις τους στα αστικά κέντρα. Παράλληλα, τόνισε ότι «προτεραιότητα στις απελάσεις θα δοθεί σε ομάδες υψηλής επικινδυνότητας για τη δημόσια τάξη και τη δημόσια υγεία». Ο κ. Στυλιανίδης κατέληξε ότι στο εξής θα τηρούνται οι προθεσμίες στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και ότι για το σκοπό αυτό θα γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις στην Ανεξάρτητη Υπηρεσία Ασύλου, που αναμένει για περισσότερο από ένα χρόνο να στελεχωθεί.

 

Δείτε επίσης