Σεξ μετά τον τοκετό: Πόσο χρόνο χρειάζονται οι γυναίκες

sex toketos xronosΣύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία και δημοσιεύτηκε στη Διεθνή Επιθεώρηση Μαιευτικής και Γυναικολογίας, η πλειοψηφία των γυναικών κάνει σεξ με το σύντροφό τους 1,5-2 μήνες μετά τον τοκετό του πρώτου παιδιού τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.507 γυναίκες οι οποίες ερωτήθηκαν για τη σεξουαλική δραστηριότητά τους κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους. Από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι το 41% είχε αρχίσει να κάνει ξανά σεξ με κολπική διείσδυση έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, το 65% μετά από οχτώ εβδομάδες, το 78% μετά από δώδεκα εβδομάδες και το 94% έξι μήνες μετά. Ωστόσο, το 53% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν κάποιου είδους ερωτική επαφή με το σύντροφό τους από την έκτη εβδομάδα μετά τη γέννα. (Σε έρευνα Ελληνίδων αναγνωστριών της ιστοσελίδας imommy.gr, ένα 33,8% δήλωσε ότι ξεκίνησε πάλι τις ερωτικές επαφές 40 μέρες μετά τον τοκετό, ένα 9,2% λίγες μόνο μέρες μετά τη γέννα, ένα 8,5% έξι μήνες μετά, ενώ το 5,4% περίμενε περισσότερο από ένα χρόνο!)

Κάποιοι παράγοντες όπως η καισαρική τομή, η χρήση εμβρυουλκού και η περινεοτομή κατά τον τοκετό φαίνεται πως συμβάλλουν στην καθυστέρηση της έναρξης των σεξουαλικών επαφών. Όπως δηλώνει η ερευνήτρια Έλι ΜακΝτόναλντ «είναι χρήσιμο για τα ζευγάρια να γνωρίζουν αυτά τα στοιχεία πριν γεννηθεί το μωρό τους, ώστε να μη νιώθουν άγχος ή ενοχή στην περίπτωση που δεν νιώθουν την επιθυμία να ξεκινήσουν πάλι τη σεξουαλική δραστηριότητά τους αμέσως μετά τη γέννα».

Η ίδια τονίζει επίσης πως όταν το ζευγάρι αποφασίσει να κάνει ξανά σεξ θα πρέπει να πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις, εάν δεν θέλει να αποκτήσει κι άλλο παιδί αμέσως. Εξάλλου, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν μεσολαβεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνης, είναι πιθανότερο να προκύψουν επιπλοκές και να γεννηθεί το δεύτερο μωρό πρόωρα ή με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος.

Δείτε επίσης