Η χοληστερίνη σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

xolhsterikh altshaimerΌσοι έχουν αυξημένη χοληστερόλη (χοληστερίνη) κινδυνεύουν όχι μόνο να πάθουν καρδιακή προσβολή (στεφανιαία νόσο), αλλά και από τη νόσο Αλτσχάιμερ, γράφουν ερευνητές  από το Ίδρυμα Συνδρόμου Ντάουν Linda Crnic και το Τμήμα Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στη διαδικτυακή επιθεώρηση «PLoS One».  Ο λόγος είναι ότι η περιττή χοληστερίνη «τρελαίνει» τα κύτταρα, αναφέρουν οι Αμερικανοί επιστήμονες.

Χοληστερίνη και κυτταρική διαίρεση

Αξιοποιώντας ευρήματα από μελέτες με δύο πολύ πιο σπάνιες ασθένειες – το σύνδρομο Ντάουν και τη νόσο Niemann Pick τύπου C – ανακάλυψαν ότι η χοληστερίνη διαλύει την προσεκτικά οργανωμένη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης (κυτταρικός πολλαπλασιασμός). Αυτό έχει ως επακόλουθο να δημιουργούνται ελαττωματικοί «απόγονοι» των κυττάρων σε όλο το σώμα – και τα ελαττωματικά κύτταρα που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο οδηγούν στο Αλτσχάιμερ, ενώ εκείνα που συσσωρεύονται στα αιμοφόρα αγγεία οδηγούν στην καρδιοπάθεια.

Όπως γράφουν στην διαδικτυακή επιθεώρηση «PLoS One», η έρευνά τους έδειξε πως ιδίως η «κακή» (LDL) χοληστερόλη κάνει τα κύτταρα ανθρώπων και ζώων να διαιρούνται λανθασμένα και να διανέμουν με άνισο τρόπο τα χρωμοσώματά τους στις επόμενες γενιές κυττάρων. Στην πραγματικότητα, αντί για δύο χρωμοσώματα που είναι το φυσιολογικό, τα ελαττωματικά κύτταρα διέθεταν τρία ή ένα.Όταν, όμως, δημιουργούνται κύτταρα με λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων, τα κύτταρα αυτά φέρουν και λάθος αριθμό των αντίστοιχων γονιδίων.

Το χρωμόσωμα 21

Η νέα μελέτη έδειξε πως με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται ελαττωματικά κύτταρα που φέρουν τρεις κόπιες από το χρωμόσωμα 21 που κωδικοποιεί το αμυλοειδές πεπτίδιο – το κύριο συστατικό των αμυλοειδών πλακών οι οποίες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των πασχόντων από Αλτσχάιμερ.

Η τρισωμία 21, όπως είθισται να αποκαλείται η ύπαρξη τριπλού χρωμοσώματος 21, είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι οι πάσχοντες από σύνδρομο Ντάουν έχουν αυτή την τρισωμία σε όλα τα κύτταρα του σώματός τους από τη στιγμή που γίνεται η σύλληψη. Επιπλέον, όλοι αναπτύσσουν την παθολογία στον εγκέφαλο που αποτελεί «σήμα-κατατεθέν» του Αλτσχάιμερ, ενώ πολλοί πάσχουν ήδη από Αλτσχάιμερ στα 50 τους χρόνια.

Προγενέστερες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας έχουν δείξει ότι και στους υπόλοιπους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, το 10% των κυττάρων έχουν τρεις κόπιες του χρωμοσώματος 21. Η έρευνα έδειξε πως νευρικά κύτταρα με τρισωμία 21 υπάρχουν και στους εγκεφάλους παιδιών με νόσο Niemann Pick τύπου C.

Δείτε επίσης