Θεραπεία για τις ημικρανίες με καυτερές πιπεριές (καψαΐκίνη)

kauteres pipargies hmikraniesΟι καυτερές πιπεριές ίσως είναι μια λύση για τις ημικρανίες. Ερευνητές έχουν παρατηρήσει πως όταν το λάδι (έλαιο) της καυτερής πιπεριάς ακουμπά το δέρμα, η καψαΐκίνη, η ουσία που κάνει τις πιπεριές καυτερές αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει πεπτίδια CGRP (calcitonin gene-related peptides) τα οποία σχετίζονται με το γονίδιο της καλσιτονίνης και οδηγούν σε αύξηση της ροής του αίματος προς την πληγείσα περιοχή.

Με βάση αυτή την παρατήρηση, εταιρείες βιοτεχνολογίας στοχεύουν ένα μόριο που εκλύεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας και το οποίο μεταφέρει το σήμα του πόνου από νεύρο σε νεύρο.

Σκοπός τους είναι παρασκευάσουν φάρμακα που να μπλοκάρουν έναν υποδοχέα του πόνου πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα προλαμβάνουν τις ημικρανίες.

Καψαΐκίνη και ημικρανία

Ερευνητές μιας από τις εταιρείες που αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή νέα φάρμακα για τις ημικρανίες δοκίμασαν την «καυτερή» θεωρία εγχέοντας μια υποψήφια ουσία ενάντια στην ημικρανία κάτω από το δέρμα ασθενών στο οποίο είχε αλειφθεί λάδι καυτερής πιπεριάς (καψαΐκίνη). Όπως προέκυψε το υποψήφιο φάρμακο μπλόκαρε το πεπτίδιο CGRP το οποίο προκαλεί αυξημένη ροή αίματος.

Μια από τις θεωρίες σχετικά με τα αίτια των ημικρανιών αναφέρει ότι αυτές προκαλούνται από διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Μπλοκάροντας έναν υποδοχέα στον εγκέφαλο από το να λάβει το μήνυμα του πόνου, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τους δυνατούς και άκρως ενοχλητικούς πονοκεφάλους, ανέφερε ο Πίτερ Γκόντσμπι, διευθυντής του Κέντρου για τους Πονοκεφάλους στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

«Οι νέες προσεγγίσεις ελπίζεται ότι είτε θα μπλοκάρουν τον υποδοχέα είτε θα ‘εξαφανίζουν’ το ίδιο το πεπτίδιο CGRP» εξήγησε ο ειδικός.

Φάρμακα για την ημικρανία

Παρότι οι ημικρανίες ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, δεν έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία τους.

Οι περισσότερες υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες είχαν δημιουργηθεί αρχικώς ως φάρμακα για την επιληψία ή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σήμερα η πιο διαδεδομένη θεραπεία για τις ημικρανίες είναι οι τριπτάνες οι οποίες συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου ανακουφίζοντας από τον πόνο.

Ωστόσο αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται μόνο όταν η ημικρανία βρίσκεται σε πλήρη έξαρση ενώ συνδέονται και με παρενέργειες.

Η αλλαντοτοξίνη τύπου Α έχει έγκριση ως προληπτική θεραπεία για τις ημικρανίες, μόνο όμως σε άτομα με πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Εκτιμάται ότι η νέα φαρμακευτική προσέγγιση με την καψαΐκίνη θα ενδείκνυται για άτομα που δεν εμφανίζουν πολύ συχνά ημικρανίες.

Δείτε επίσης