Μεσογειακή διατροφή για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

frouta laxanikaΣύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, οι γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή με συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά (και πίνουν λίγο κόκκινο κρασί) είναι πιθανό να εμφανίσουν λιγότερες εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, συμπτώματα που εμφανίζονται στην εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ ρώτησαν 6.040 γυναίκες, 50-55 ετών, για την διατροφή τους και πόσο συχνά κάπνιζαν, έπιναν ή γυμνάζονταν. Όλες οι συμμετέχουσες βρίσκονταν στη φάση της εμμηνόπαυσης, φυσιολογικά, δηλαδή χωρίς να έχει προηγηθεί υστερεκτομή.

Μεσογειακή διατροφή και εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έτρωγαν πολλές φράουλες, ανανά και πεπόνι, και ακολουθούσαν πιστά το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής (πράσινες σαλάτες, σκόρδο, ζυμαρικά και κόκκινο κρασί), ήταν 20% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις κατά την εμμηνόπαυση.

Αντιθέτως, οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έκαναν διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια των εννέα ετών της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της μελέτης, το 58% των γυναικών είχε αναφέρει ότι υπέφερε από εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις ή και τα δύο συμπτώματα ταυτόχρονα. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα λαχανικά γενικά, καθώς και το κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

Πάντως, μια διατροφή με λίγα λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες είναι πιθανόν να μπορεί να σταθεροποιήσει τα οιστρογόνα και να ανακουφίσει από τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις, εκτιμούν οι ειδικοί. Επιπλέον, μια μεσογειακή διατροφή είναι ικανή να διατηρήσει το “ζάχαρο” του αίματος σε φυσιολογικά όρια, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να εμφανίσει η γυναίκα τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα.

Δείτε επίσης