Αιματολογικό τεστ βρίσκει την πραγματική γήρανση

ghranshΕρευνητές του Κing’s College στο Λονδίνο εξέτασαν περισσότερα από 3.000 ζευγάρια δίδυμων αδελφών και ανακάλυψαν 22 ουσίες, ή μεταβολίτες, που δείχνουν να σχετίζονται με τη χρονολογική ηλικία: τα επίπεδα των μεταβολιτών αυτών ήταν υψηλότερα στα πιο ηλικιωμένα άτομα από ό,τι τα νεότερα.

«Δεδομένου ότι οι 22 μεταβολίτες που σχετίζονται με τη γήρανση είναι ανιχνεύσιμοι στο αίμα, μπορούμε τώρα να προβλέψουμε με ακρίβεια την πραγματική ηλικία ενός ατόμου από ένα δείγμα αίματος» αναφέρει η Άνα Βάλντες, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο «International Journal of Epidemiology».

Η C-γλυκοζυλιωμένη τρυπτοφάνη

To ενδιαφέρον όμως είναι ότι ένας από τους εν λόγω μεταβολίτες, ο C-glyTrp (C-γλυκοζυλιωμένη τρυπτοφάνη) συνδέεται όχι μόνο με τη χρονολογική ηλικία αλλά και με μια σειρά άλλων χαρακτηριστικών που επηρεάζονται από τη γήρανση: τη λειτουργία των πνευμόνων, την πυκνότητα των οστών και, το κυριότερο, το βάρος κατά τη γέννηση.

Η παρατήρηση αυτή έχει σημασία επειδή οι άνθρωποι με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν στη μέση ηλικία προβλήματα που σχετίζονται με τη γήρανση. Οι ερευνητές υποθέτουν τώρα ότι η C-γλυκοζυλιωμένη τρυπτοφάνη ίσως εξηγεί αυτή τη μυστηριώδη σύνδεση ανάμεσα στο βάρος κατά τη γέννηση με τις ασθένειες στη μέση ηλικία.

Περιέργως, τα επίπεδα της C-γλυκοζυλιωμένης τρυπτοφάνης ήταν διαφορετικά μεταξύ μονοζυγωτικών διδύμων που παρουσίασαν σημαντική διαφορά βάρους κατά τη γέννηση -ένδειξη ότι τα δίδυμα αυτά αδέλφια ίσως γερνούν με διαφορετικό ρυθμό. Πώς εξηγείται όμως αυτό, δεδομένου ότι οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι έχουν πανομοιότυπο DNA; Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα επίπεδα της C-γλυκοζυλιωμένης τρυπτοφάνης στην ενήλικη ζωή ενδέχεται να επηρεάζονται από τη διατροφή, αλλά και από χημικούς παράγοντες που έδρασαν στην εμβρυακή ζωή του ενός διδύμου αλλά όχι του άλλου.

Δείτε επίσης