Οι ημικρανίες προκαλούν αλλαγές στον εγκέφαλο

hmikraniesΟι ημικρανίες ίσως να προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Δανία, οι οποίοι πραγματοποίησαν ανάλυση 19 προγενέστερων μελετών. Υπολογίζεται ότι το 10-15% του γενικού πληθυσμού πάσχει από ημικρανίες. Να σημειώσουμε ότι η ημικρανία διαφέρει από τον απλό πονοκέφαλο.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Neurology», οι πάσχοντες από ημικρανίες έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυσμορφίες στην λευκή ουσία του εγκεφάλου και αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, σε σύγκριση με όσους δεν ταλαιπωρούνται από αυτή τη μορφή κεφαλαλγίας.

Συνέπειες στον εγκέφαλο

«Παραδοσιακά η ημικρανία θεωρείται μία καλοήθης διαταραχή, δίχως μακροπρόθεσμες συνέπειες στον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μασούντ Ασίνα, από τη Σχολή Υγείας & Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. «Η μετανάλυσή μας, όμως, υποδηλώνει ότι στην πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει δια παντός την δομή του εγκεφάλου – και μάλιστα με πολλούς τρόπους».

Όπως έδειξαν οι μελέτες, η ημικρανία με αύρα αυξάνει κατά 68% τον κίνδυνο βλαβών στην λευκή ουσία του εγκεφάλου, ενώ αυτή δίχως αύρα τον αυξάνει κατά 34%. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος αλλοιώσεων που μοιάζουν με μικρό έμφραγμα στον εγκέφαλο (μίνι εγκεφαλικά) αυξάνεται κατά 44% σε όσους πάσχουν από ημικρανία με αύρα, έναντι όσων έχουν ημικρανία δίχως αύρα. Οι αλλαγές στον όγκο του εγκεφάλου, τέλος, επίσης είναι πιθανότερες στους πάσχοντες από ημικρανία (με ή χωρίς αύρα) έναντι όσων δεν παθαίνουν ημικρανία.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ημικρανίες μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για δομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Και προσθέτουν πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποσαφηνιστεί η διαφορετική επίδραση της ημικρανίας με ή χωρίς αύρα, ο ρόλος της συχνότητας των ημικρανικών κρίσεων και η διαχρονική εξέλιξη των αλλοιώσεων.

Δείτε επίσης