Πως η ουλίτιδα σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

dontia oulitida 4Το καλό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση του οδοντικού νήματος μπορούν να συμβάλλουν όχι μόνο στην πρόληψη της ουλίτιδας αλλά και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, λένε επιστήμονες από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λούισβιλ (UofL), στο Κεντάκι σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLoS Pathogens.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ουλίτιδα είναι τουλάχιστον δύο φορές συχνότερη στους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τώρα οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα μηχανισμό με τον οποίο η πορφυρομονάς των ούλων (Porphyromonas gingivalis), ένα βακτήριο που βρίσκεται στα ούλα μας, σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την έναρξή της καθώς και με ταχύτερη εξέλιξη και σοβαρότητά της.

Να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για μια εργαστηριακή μελέτη που αφορά ποντίκια και η οποία είχε στόχο να ερευνήσει πώς τα βακτήρια που εμπλέκονται στην ουλίτιδα συμβάλλουν στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η μελέτη μπορεί να έγινε σε ποντίκια αλλά το συμπέρασμά της ενδεχομένως να αφορά και τους ανθρώπους.

Σύνδεση ουλίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η πορφυρομονάς των ούλων παράγει ένα ένζυμο, την πεπτιδυλοαργινίνη αποαμινάση (PAD) που αλληλεπιδρά με τα υπολείμματα ορισμένων πρωτεϊνών. Οι επιστήμονες του Λούισβιλ ανακάλυψαν ότι η PAD μετατρέπει τα υπολείμματα ορισμένων πρωτεϊνών σε κιτρουλίνη η οποία βοηθά στη χαλάρωση των αγγείων του σώματος (όπως συμβαίνει όταν ένας άντρας λαμβάνει Viagra).

Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτές τις πρωτεΐνες ως εισβολείς και ενεργοποιεί μια επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον τους. Το επακόλουθο είναι χρόνια φλεγμονή, εξαιτίας της καταστροφής οστού και χόνδρου μέσα στις αρθρώσεις. Η διεργασία αυτή, που αποκαλείται κιτρουλινοποίηση, έχει ως στόχο τις πρωτεΐνες που υπάρχουν μέσα στις αρθρώσεις (στην αρθρική κοιλότητα).

Η πορφυρομονάς των ούλων θεωρείται πιθανός ένοχος για την έναρξη και τη συνέχιση διάφορων αυτοάνοσων, φλεγμονωδών διεργασιών που χαρακτηρίζουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η βακτηριακή PAD μπορεί να αποτελεί την αιτία που εξηγεί την συσχέτιση ανάμεσα στην ουλίτιδα εξαιτίας της πορφυρομονάδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Γιάν Ποτέμπα, καθηγητής στο Τμήμα Περιοδοντικής του UofL. «Εάν το εύρημα αυτό επαληθευθεί με νέες μελέτες, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη θεραπεία και την πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας».

Δείτε επίσης