Ο καπνός του τσιγάρου κολλάει στα έπιπλα και απειλεί την υγεία των παιδιών

kapnisma trito xeri

Κρυφός κίνδυνος: O καπνός του τσιγάρου μπορεί να προσκολληθεί σε τοίχους, υφάσματα και άλλες επιφάνειες προκαλώντας τοξικά καρκινογόνα ακόμη και όταν ο καπνιστής έχει φύγει.

O καπνός του τσιγάρου προσκολλάται στους τοίχους, τα έπιπλα, τις κουρτίνες και σε άλλα αντικείμενα μέσα σε ένα σπίτι απειλώντας την υγεία των μικρών παιδιών ενδεχομένως όσο και το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) στο Ντάλας του Τέξας.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πολλές από τις περίπου 4.000 ουσίες του καπνού ενός τσιγάρου παραμένουν στις επιφάνειες των κλειστών χώρων πολύ μετά το σβήσιμο του τσιγάρου.

Οι ουσίες αυτές μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ρύπους των εσωτερικών χώρων, όπως το όζον και το νιτρώδες οξύ, και να δημιουργήσουν νέα χημικά τα οποία μπορεί να είναι καρκινογόνα. Ένα από αυτά τα χημικά, το ΝΝΑ ή Methylnitrosamino-4-(3-pyridyl)-butanal, παραμένει στις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών των παιδιών. Να σημειωθεί ότι ορισμένα μικρά παιδιά βάζουν τα παιχνίδια τους στόμα. Το ΝΝΑ έχει τη δυνατότητα να επιδράσει στο DNA των κυττάρων και προκαλέσει ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους, δηλαδή καρκίνο. Άλλα χημικά όπως το ΝΝΚ ή 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone) επίσης μπορούν να αλλοιώσου το DNA και να προκαλέσουν γενετικές μεταλλάξεις.

Επικίνδυνο το τσιγάρο στους κλειστούς χώρους

Όπως εξήγησε ο Μπο Χανγκ, από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, τα υπολείμματα του καπνού στους τοίχους, στα έπιπλα και στα αντικείμενα των κλειστών χώρων «αποτελούν το καλύτερο επιχείρημα γα την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους».

Και πρόσθεσε ότι τα υπολείμματα αυτά αποτελούν τον «μεγαλύτερο δυνητικό κίνδυνο για βρέφη και μωρά», διότι καθώς μπουσουλούν και βάζουν συνεχώς τα χέρια και διάφορα αντικείμενα στο στόμα και στο πρόσωπό τους, καταπίνουν και εισπνέουν τα πάσης φύσεως χημικά των τσιγάρων και των χημικών ενώσεών τους. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας των μικρών παιδιών είναι να μην καπνίζει κανείς μέσα στο σπίτι.

Ο Χανγκ πρόσθεσε ότι, όπως ακριβώς χρειάσθηκαν χρόνια για να αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας η καρκινογόνος δράση του τσιγάρου, θα χρειασθεί καιρός για να τεκμηριωθεί η καρκινογόνος δράση του ΝΝΑ και των άλλων χημικών που δημιουργούνται από το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους. Ωστόσο τα πρώτα στοιχεία είναι ανησυχητικά.

Δείτε επίσης