H φυσική δραστηριότητα προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

karkinos mastou gynaika askhshΜια σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρκίνο του μαστού ανεξάρτητα από το σωματικό της βάρος.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι οι γυναίκες που είναι λεπτές, δεν πρέπει να εφησυχάζουν, επειδή είναι επίσης σημαντικό να είναι δραστήριες προκειμένου να προστατευθούν από τη νόσο.

Ακόμη και οι απλές, καθημερινές δραστηριότητες, όπως τα ψώνια και το παιγνίδι με τα παιδιά βοηθούν, λένε οι Σουηδοί ερευνητές και επισημαίνουν ότι “ποτέ δεν είναι αργά” για άσκηση και περισσότερη φυσική δραστηριότητα.

Η φυσική δραστηριότητα

Το να έχει μία γυναίκα κανονικό βάρος δεν φτάνει για να προστατευθεί από τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη και παρουσιάσθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας (ICO 2014) που διεξάγεται στην Κουάλα Λουμπούρ.

Όπως έδειξε η μελέτη, η φυσική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν είναι αδύνατες, υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Και δεν είναι ανάγκη μία γυναίκα να γραφτεί στο γυμναστήριο για να έχει όφελος. Ακόμα και οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να μεταφέρει βαριές σακούλες του σούπερ μάρκετ στο σπίτι ή να παίξει παιχνίδια κίνησης με τα παιδιά της, μπορούν να την προστατεύσουν από τον καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 19.000 γυναίκες, μέσης ηλικίας 56 ετών επί περίπου13 χρόνια. Οι 900 από αυτές διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της μελέτης. Όπως έδειξε η ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, οι πιθανότητες να εμφανιστεί καρκίνος του μαστού σχετιζόταν καθαρά με το πόσο δραστήριες ήταν οι γυναίκες. Όσες είχαν την λιγότερη φυσική δραστηριότητα, διέτρεχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν την περισσότερη φυσική δραστηρικότητα, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος τους.

Το σωματικό βάρος

Τα εύρημα αυτό δεν σημαίνει ότι η παχυσαρκία δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Σημαίνει ότι οι αδύνατες γυναίκες μπορούν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, αν φροντίσουν να έχουν έναν δραστήριο τρόπο ζωής, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Εξάλλου, η νέα μελέτη επιβεβαίωσε πως η παχυσαρκία από μόνη της είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Η παχυσαρκία αύξανε τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 58%. Από την άλλη μεριά, οι υπέρβαρες γυναίκες είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού διέτρεχαν οι γυναίκες που συγχρόνως ήταν παχύσαρκες και δεν γυμνάζονταν. Αυτές οι γυναίκες είχαν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τις αδύνατες και δραστήριες.

Ο καθηγητής Trolle Lagerros, επικεφαλής των Σουηδών ερευνητών δήλωσε: “Μία στις οκτώ γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού μέσω της άσκησης και απώλειας βάρους. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για τη δημόσια υγεία”.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής David Haslam, ο πρόεδρος του Εθνικού Φόρουμ Παχυσαρκίας, ανέφερε ότι η άσκηση είναι ήδη συνδεδεμένη με την προστασία κατά του καρκίνου του εντέρου.

Τέλος, ο Indi Ghangrekar, του Cancer Research στη Βρετανία, δήλωσε: “Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει σαφώς ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η σωματική δραστηριότητα είναι δύο τρόποι που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού. Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι. Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 2:30 ώρες μέτριας άσκησης την εβδομάδα, η οποία μπορεί να σπάει σε μικρότερα κομμάτια και δεν είναι ανάγκη να περιλαμβάνει το γυμναστήριο – ένα γρήγορο περπάτημα ή κάποια κηπουρική μετράει θετικά. Διατηρείστε ένα υγιές βάρος και μειώστε το αλκοόλ”.

Δείτε επίσης