Ποιο είναι το σωστό βούρτσισμα των δοντιών;

dontia vourtsismaΟι διάφορες συστάσεις από ειδικούς για το βούρτσισμα των δοντιών παρουσιάζουν «απαράδεκτες αποκλίσεις», αναφέρει μελέτη οδοντιάτρων της Βρετανίας η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Dental Journal.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες για το ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για το βούρτσισμα των δοντιών. Υπάρχει επίσης έλλειψη συμφωνίας σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το βούρτσισμα ή πόση ώρα πρέπει να περάσει μετά το φαγητό.

Η μελέτη εξετάζει τις συστάσεις που δίνουν τα οδοντιατρικά εγχειρίδια, οι εταιρείες που παράγουν οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες και οι οδοντιατρικοί σύλλογοι σε 10 χώρες.

Μεταξύ των 66 διαφορετικών πηγών που εξέτασαν οι ερευνητές, η μέθοδος που εμφανιζόταν πιο συχνά στις συστάσεις είναι το βούρτσισμα με μικρές, οριζόντιες κινήσεις. Υπήρχαν όμως έξι παραλλαγές της ίδιας τεχνικής ή ακόμα και εντελώς διαφορετικές συστάσεις. Ορισμένες πηγές συνιστούν το κράτημα της οδοντόβουρτσας σε γωνία 45% σε σχέση με τα ούλα, ενώ άλλες προτείνουν το βούρτσισμα με κάθετες κινήσεις.

mother and daughter baby girl brushing their teeth togetherΌσον αφορά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, 26 πηγές συνιστούν διάρκεια δύο λεπτά, 12 πηγές για δυόμισι λεπτά και δύο πηγές τρία λεπτά. Όσον αφορά τη συχνότητα, οι περισσότερες πηγές προτείνουν δύο φορές την ημέρα, υπάρχει όμως και μια πηγή που συνιστά τρεις φορές την ημέρα.

Οι ερευνητές γράφουν ότι οι μεγάλες αυτές ασυμφωνίες «αποτελούν μεγάλη πηγή ανησυχίας για το οδοντιατρικό επάγγελμα».

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι περίπλοκες τεχνικές είναι καλύτερες από ένα απλό, μαλακό βούρτσισμα» λέει σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου ο Όμπρι Σέιχαμ, επικεφαλής της μελέτης.

«Βουρτσίστε μαλακά με απλές οριζόντιες κινήσεις τριψίματος, με τη βούρτσα σε γωνία 45 μοιρών ώστε να φτάνει την οδοντική πλάκα» προτείνει ο ίδιος. Επισημαίνει ακόμα ότι μετά το φαγητό ή το γλυκό, τα βακτήρια χρειάζονται λίγα λεπτά για να αρχίσουν να παράγουν οξύ που βλάπτει το σμάλτο.

Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο αν τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται αμέσως μετά το φαγητό ή πρέπει να αφήνουμε λίγη ώρα. Ένα άλλο ερώτημα είναι πόσο σκληρή πρέπει να είναι βούρτσα.

Δείτε επίσης