Η ωκυτοκίνη μεταμορφώνει τον θηλυκό εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature βρήκε έναν νέο μηχανισμό δράσης της ωκυτονίκης, της λεγόμενης ορμόνης της αγάπης: ότι συνδέεται με εξειδικευμένους νευρώνες του ακουστικού φλοιού και “ρυθμίζει” τα κοινωνικά ερεθίσματα που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Ρόμπερτ Φρέμκε.

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, η ωκυτοκίνη έδειξε να ξυπνά το ενδιαφέρον στα καλέσματα των νεογνών, ακόμα και σε νεαρά θηλυκά ποντίκια που κανονικά δεν θα εκδήλωναν μητρική συμπεριφορά.

57E1CC8D754A5555555555555555555555555447C094534C5776EAD68

Η χορήγηση ωκυτοκίνης έκανε τα παρθένα θηλυκά ποντίκια να αντιδρούν στο κλάμα ξένων μωρών.

Μεταμόρφωσε το θηλυκό εγκέφαλο

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με ποντίκια που είχαν μόλις γεννήσει.

Τα νεογέννητα ποντικάκια κλαίνε με υπερηχητικούς ήχους όταν ενοχλούνται ή μετακινηθούν από τη φωλιά τους και η μητέρα αντιδρά γρήγορα σ’ αυτό το κλάμα τρέχοντας στα μωρά της.

Τα πειράματα αποκάλυψαν την παρουσία υποδοχέων της ωκυτοκίνης στον ακουστικό φλοιό από τον οποίο περνά ο ήχος του κλάματος. Η ορμόνη συνδέεται με αυτούς τους υποδοχείς και αλλάζει αυτόματα τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στο ερέθισμα του κλάματος.

Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν αυτούς του υποδοχείς, οι νέες μητέρες αγνοούσαν σχεδόν τελείως το κλάμα των νεογέννητων.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες έκαναν ενέσεις ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο παρθένων θηλυκών ποντικιών, τα οποία κανονικά δεν εμφανίζουν μητρική συμπεριφορά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τρέχουν στα νεογέννητα ποντίκια μόλις άκουγαν το κλάμα τους γλείφοντάς τα και πιάνοντάς τα από το σβέρκο για να τα μεταφέρουν σε πιο ασφαλές μέρος.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το μητρικό ενδιαφέρον των παρθένων θηλυκών ποντικιών διατηρήθηκε ακόμα και όταν μπλοκαρίστηκαν τεχνητά οι υποδοχείς της ωκυτοκίνης.

Με κάποιο τρόπο η ωκυτοκίνη «μεταμόρφωσε τον θηλυκό εγκέφαλο σε μητρικό» σχολίασε ο Φρέμκε. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει κι άλλες μελέτες για τον ρόλο της ωκυτοκίνης.

«Οι μελλοντικές μας έρευνες θα περιλαμβάνουν πειράματα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε κι άλλα πράγματα, πέρα από την απόκτηση παιδιών», ανέφερε ο Φρέμκε.

Λόγω του ρόλου της ωκυτοκίνης στην επεξεργασία κοινωνικών ερεθισμάτων, η ορμόνη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών. Τέτοιες παθήσεις είναι η επιλόχειος κατάθλιψη, η κοινωνική φοβία και το μετατραυματικό στρες.

Δείτε επίσης