Ηλιακό έγκαυμα και αντιμετώπιση

Το ηλιακό έγκαυμα είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο ή από τις λάμπες μαυρίσματος.

Το κοκκίνισμα και το οίδημα του δέρματος που προκαλείται από το ηλιακό έγκαυμα είναι αποτέλεσμα της συμφόρησης των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα το δέρμα σας.

iliotherap555eia_egavmaΣημεία και συμπτώματα

  • Κόκκινο, ευαίσθητο, πρησμένο δέρμα.
  • Φλύκταινες με υγρό.
  • Δέρμα που ξεφλουδίζει. Επείγοντα σημεία και συμπτώματα
  • Πυρετός και κρυάδες.
  • Ναυτία.
  • Παραλήρημα.

Το ηλιακό έγκαυμα πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στη δραματική αύξηση του μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. Ένα ιστορικό επώδυνων ηλιακών εγκαυμάτων με φουσκάλες, ειδικά κατά την παιδική ηλικία, αυξάνει τον κίνδυνο να πάθετε μελάνωμα αργότερα στη ζωή. Η έντονη σύντομη έκθεση στον ήλιο είναι επίσης επικίνδυνη. Όποια και αν είναι η ηλικία σας, δεν υπάρχει υγιεινό μαύρισμα.

Η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) στο ηλιακό φως ποικίλλει. Είναι μεγαλύτερη στα μεγάλα υψόμετρα, επειδή το ηλιακό φως δε φιλτράρεται από τα σύννεφα ή την καταχνιά. Ο κρύος αέρας δεν περιορίζει την UV ακτινοβολία του ήλιου. Η υπεριώδης ακτινοβολία που αντανακλάται στο χιόνι, στην άμμο, στο νερό και σε άλλες επιφάνειες μπορεί να σας κάψει το ίδιο σοβαρά με το άμεσο ηλιακό φως. Όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα σας, τόσο λιγότερο βαθιά εισχωρούν αυτές οι ακτίνες επειδή απορροφώνται από τη μελανίνη.

Το ελαφρό έγκαυμα και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να διεγείρει το δέρμα σας να παράγει επιπλέον μελανίνη ως προστασία από την περαιτέρω διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Περισσότερη μελανίνη σημαίνει βαθύτερο χρώμα, αν η μελανίνη κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Διαφορετικά σχηματίζει φακίδες, ηπατικές κηλίδες ή σημεία αποχρωματισμού. Η παραγωγή και διασπορά της μελανίνης τελούν υπό γενετικό έλεγχο. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, για να αλλάξετε την ικανότητα να μαυρίζετε.

Το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών σας είναι καλοί δείκτες του πόσο ήλιο μπορείτε να αντέξετε, χωρίς να καείτε. Είναι πιθανότερο να καείτε παρά να μαυρίσετε, αν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, γαλάζια ή πράσινα μάτια και ξανθά ή κόκκινα μαλλιά. Αν έχετε σκούρα καστανά μάτια, μαύρα ή καστανά μαλλιά και καστανό ή μαύρο δέρμα, είναι πιο πιθανό να έχετε μεγαλύτερη αντοχή στο ηλιακό έγκαυμα και να μαυρίζετε ευκολότερα.

Διάγνωση

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά ο πόνος, το κοκκίνισμα και περιστασιακά οι φουσκάλες του καμένου από τον ήλιο δέρματος είναι χαρακτηριστικά.

Πόσο σοβαρό είναι το ηλιακό έγκαυμα;  Οι συνέπειες του ηλιακού εγκαύματος είναι παρόμοιες με τις συνέπειες κάθε εγκαύματος, αν και η εξέλιξη του είναι σχετικά αργή και όχι γρήγορη όπως σε ένα έγκαυμα θερμότητας. Αν το ηλιακό έγκαυμα είναι βαρύ, τα κύτταρα του δέρματος πεθαίνουν και σχηματίζουν φουσκάλες. Μετά το δέρμα επουλώνεται σε διάστημα 1 έως 2 εβδομάδων. Κατά την επούλωση το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο μπορεί να ξεφλουδίσει.

Η βλάβη στα κύτταρα του δέρματος σας από επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα είναι αθροιστική και η συνεχής υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Αυτά μπορεί να είναι αποχρωματισμοί του δέρματος, ακτινική κεράτωση και καρκίνος του δέρματος. Το 90% όλων των καρκίνων του δέρματος οφείλονται σε αυτές τις μη αναστρέψιμες βλάβες του δέρματος.

Θεραπεία

Αντιμετωπίστε το ηλιακό έγκαυμα με κομπρέσες με δροσερό νερό βρύσης και, αν είναι σοβαρό, με κρέμα υδροκορτιζόνης πολλές φορές την ημέρα. Μπορεί να βοηθήσει το μούλιασμα σε μπανιέρα

Μη σπάτε τις φουσκάλες, για να επιταχύνετε την επούλωση. Αν σπάσουν μόνες τους, αφαιρέστε τα κομμάτια του δέρματος και βάλτε αντιβακτηριακή αλοιφή στα ανοιχτά σημεία, για να αποφύγετε τη μόλυνση. Διατηρείτε καθαρές τις πληγές.

Σε βαρύ ηλιακό έγκαυμα επικοινωνήστε με το γιατρό σας, πριν εμφανιστούν τα πλήρη σημεία και συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει κορτικοστεροειδή από το στόμα, για να ελαττώσει την αντίδραση.

Δείτε επίσης