Τι είναι το σάρκωμα Kaposi

Το σάρκωμα Kaposi είναι ένας καρκίνος που ξεκινάει από το συνδετικό ιστό, όπως το χόριο, το στρώμα του δέρματος αμέσως κάτω από το επιφανειακό στρώμα, το χόνδρο, τα οστά, το λίπος, τους μυς, τα αιμοφόρα αγγεία ή τον ινώδη ιστό.

Kaposis_sa5555rcoma_01Τυπικά εμφανίζεται σαν οζίδια στο δέρμα ή στους βλεννογόνους. Οι πρώτες αλλοιώσεις είναι κόκκινες έως πορφυρές και μοιάζουν με συγγενείς σπίλους. Οι πιο παλιές αλλοιώσεις γίνονται καφέ έως μαύρες, τείνουν να είναι πιο επίπεδες και εμφανίζονται με ουλές του δέρματος.

Συμπτώματα

• Κόκκινοι έως πορφυροί όγκοι οπουδήποτε στο δέρμα.
• Σκούρα μπλε έως πορφυρά – καφέ οζίδια στα δάχτυλα των ποδιών ή στις κνήμες.
• Οίδημα στις κνήμες, στη βουβωνική χώρα ή στο δέρμα γύρω από τα μάτια.

Η νόσος μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των λεμφαδένων ή των λεμφαγγείων οδηγώντας σε επώδυνη διόγκωση (λεμφοίδημα), που συνήθως εμφανίζεται στις κνήμες, στη βουβωνική χώρα ή στο δέρμα γύρω από τα μάτια. Το σάρκωμα Kaposi καμιά φορά συνδέεται με άλλους καρκίνους, όπως η λευχαιμία ή το λέμφωμα, καθώς και με παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η προσβολή από HIV και το AIDS.

Η νόσος εμφανίζεται με δύο μορφές: επιθετική και μη επιθετική. Η επιθετική μορφή εμφανίζεται εσωτερικά και εξωτερικά. Σήμερα εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα λόγω της σχέσης με τον HIV και το AIDS. Πριν το AIDS το σάρκωμα Kaposi ήταν σπάνια νόσος, που εμφανιζόταν κυρίως σε άνδρες ιταλικής και ιουδαϊκής καταγωγής.

Η μη επιθετική μορφή, που γενικά χαρακτηρίζεται από πιο σκούρους όγκους, προκαλείται από τη συμμετοχή των αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια και στους βραχίονες ή να προκαλέσει βλάβες σαν μύκητες και στα δύο. Ο καρκίνος αυτός μπορεί να διεισδύσει στους υποκείμενους ιστούς και να προσβάλει οστά, λεμφαδένες και εσωτερικά όργανα.

Θεραπεία

Η θεραπεία του σαρκώματος Kaposi μπορεί να περιλαμβάνει τοπικές επεμβάσεις όπως κρυοχειρουργική, εγχείρηση, ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες ή ανοσοθεραπείες.

Οι ελαστικές κάλτσες στήριξης μπορεί να σας ανακουφίσουν περιορίζοντας το οίδημα.

Δείτε επίσης