Τα παιδιά με αυτισμό ανταποκρίνονται διαφορετικά στις μυρωδιές, σε σχέση με τα άλλα παιδιά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα τεστ διάγνωσης του αυτισμού σε μωρά και να υπάρξει μια έγκαιρη παρέμβαση.
Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann του Ισραήλ, με επικεφαλής την Λιρόν Ρόζενκραντζ, συνέκρινε 18 παιδιά με αυτισμό και 18 άλλα παιδιά ίδιας ηλικίας (η μέση ηλικία ήταν 7 ετών). Όλα τα παιδιά κλήθηκαν να μυρίσουν διάφορες μυρωδιές παρακολουθώντας κινούμενα σχέδια.
Εκτέθηκαν 10 φορές σε ευχάριστες οσμές, όπως τριαντάφυλλο και σαμπουάν, και 10 φορές σε δυσάρεστες, όπως χαλασμένα ψάρια και ξινισμένο γάλα. Οι ερευνητές κατέγραφαν την ανταπόκριση των παιδιών στις μυρωδιές.
Παρατήρησαν ότι υπήρχε διαφορά στην ανταπόκριση. Τα παιδιά χωρίς αυτισμό άλλαζαν τον τρόπο που μύριζαν τις άσχημες μυρωδιές μέσα σε 0,3 δευτερόλεπτα. Έπαιρναν πολύ μικρότερες εισπνοές των δυσάρεστων οσμών και μεγαλύτερες εισπνοές των ευχάριστων οσμών. Αντίθετα, τα παιδιά με αυτισμό συνέχισαν να μυρίζουν χωρίς εναλλαγές. Με βάση την ανταπόκριση των παιδιών στις άσχημες μυρωδιές, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τα 17 από τα 18 παιδιά με αυτισμό και τα 12 από τα 18 παιδιά χωρίς αυτισμό.
Έγκαιρη διάγνωση με τεστ όσφρησης
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μη λεκτικά τεστ που σχετίζονται με τη μυρωδιά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως δείκτες διάγνωσης του αυτισμού σε μωρά. Αυτή η έγκαιρη διάγνωση θα επιτρέψει την πιο αποτελεσματική παρέμβαση.
«Η αίσθηση της όσφρησης είναι κύριος παράγοντας στην κοινωνική αλληλεπίδραση του ανθρώπου. Με δεδομένη την πιθανή διαφοροποίηση της όσφρησης στον αυτισμό, ενδεχομένως αυτό να συντελεί και στην κοινωνική διαφοροποίηση των αυτιστικών ατόμων. Η μυρωδιά μπορεί να είναι μια βάση για την ανάπτυξη ενός διαγνωστικού εργαλείου που θα συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού στην βρεφική ηλικία», αναφέρει η Ρόζενκραντζ.