Τι είναι η κεφαλαλγία τάσης

Οι κεφαλαλγίες τύπου τάσεως (tension headache) είναι πιθανώς ο συχνότερος τύπος πονοκεφάλου. Τις περισσότερες φορές πονάνε και οι δύο πλευρές του κεφαλιού. Ο πόνος συνήθως είναι πιο δυνατός στην περιοχή των κροτάφων ή του μετώπου (πάνω από τα μάτια), ενώ συχνά μπορεί να πονάει το πίσω μέρος του κεφαλιού ή ο αυχένας.

Το στρες, η κατάθλιψη και η ανησυχία είναι τα συχνότερα αίτια που πυροδοτούν αυτόν τον πονοκέφαλο.

Ονομάζεται πονοκέφαλος τάσης γιατί θεωρήθηκε ότι προκαλείται από σύσπαση (τάση) των μυών της κεφαλής (του προσώπου, του τραχήλου και του τριχωτού της κεφαλής). Πάντως, η αυξημένη μυϊκή τάση δεν έχει αποδειχτεί. Έχει βρεθεί ωστόσο ότι αυτό το είδος πονοκεφάλου σχετίζεται με τη σεροτονίνη και τις ενδορφίνες.

Οι κεφαλαλγίες τύπου τάσεως που συμβαίνουν δύο ή παραπάνω φορές την εβδομάδα για μία περίοδο μηνών ή παραπάνω θεωρούνται χρόνιες. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν τέτοιες κεφαλαλγίες για χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες. Ο πονοκέφαλος έχει συνήθως εξάρσεις και υφέσεις.

Tension-555 Headache
Συμπτώματα

Η κεφαλαλγία τύπου τάσεως εκδηλώνεται συχνά με διάχυτο πόνο στην κορυφή της κεφαλής σας ή στον αυχένα σας. Μπορεί να μοιάζει με πληρότητα ή πίεση, σαν να περιβάλλεται το κεφάλι σας από πιεστικό επίδεσμο ή μέγγενη. Μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για σφιγμένους μυς στον αυχένα και στους ώμους.

Σημεία και συμπτώματα

  • Ένας αμβλύς ή πιεστικός πόνος στο μέτωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στους κροτάφους ή στον αυχένα.

Ορισμένες κεφαλαλγίες τύπου τάσεως μπορεί να πυροδοτηθούν από λάθος στάση, εργασία σε περίεργες στάσεις ή κάποιο ξαφνικό τέντωμα.

Επειδή ανταποκρίνονται καλά στα αναλγητικά φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγογράφηση, οι άνθρωποι με κεφαλαλγίες τύπου τάσεως δε συμβουλεύονται συνήθως το γιατρό τους.

Οι κεφαλαλγίες αυτές μπορεί να προσβάλουν τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου. Η χρόνια μορφή τους αναπτύσσεται συχνότερα κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας και μπορεί να διαρκέσουν για αρκετά χρόνια μετά την έναρξη τους.

Διάγνωση

Για να κάνει ο γιατρός σας τη διάγνωση, θα σας κάνει πιθανώς ερωτήσεις ή θα πρέπει να προβεί σε εξετάσεις, για να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες του πόνου σας. Οι εξετάσεις μπορεί να είναι ανάλυση ούρων, εξέταση της όρασης, ακτινογραφία των παραρρινίων κόλπων, μαγνητική τομογραφία (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT).

Ο γιατρός σας μπορεί να αναζητήσει ενδείξεις άγχους ή κατάθλιψης. Μπορεί να ερωτηθείτε αν κάποιο ιδιαίτερο στρες στη δουλειά σας ή στην οικογένεια μπορεί να σχετίζεται με την επιδείνωση της κεφαλαλγίας.

Πόσο σοβαρές είναι οι κεφαλαλγίες τύπου τάσεως; Οι κεφαλαλγίες αυτές δεν οδηγούν σε σοβαρές διαταραχές. Μπορεί, ωστόσο, να αποτελούν σημάδι, πως είστε αγχωμένοι, μελαγχολικοί ή ανήσυχοι.

Θεραπεία

Οι κεφαλαλγίες τύπου τάσεως ανταποκρίνονται συνήθως καλά στις τεχνικές χαλάρωσης, όπως το μασάζ, τα καυτά ντους, τα ζεστά μπάνια, η αυτοπαρατήρηση και ο έλεγχος των φυσικών λειτουργιών με ηλεκτρονικά μέσα και ο διαλογισμός.

Η επαρκής άσκηση και η ανάπαυση μπορούν επίσης να αποβούν βοηθητικά. Ορισμένες φορές συνιστάται φυσικοθεραπεία. Η τήρηση ενός ημερολογίου για τις κεφαλαλγίες μπορεί να σας βοηθήσει να ταυτοποιήσετε και να αποφεύγετε ό,τι πυροδοτεί τις κεφαλαλγίες σας.

Φάρμακα. Τα αναλγητικά φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη, η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη, είναι συνήθως αποτελεσματικά. Μπορεί να συνταγογραφηθούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα για ένα χρόνιο πρόβλημα. Αποφύγετε τα ηρεμιστικά.

Τα φάρμακα, ωστόσο, δεν είναι θεραπευτικά. Η κατάχρηση των αναλγητικών φαρμάκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κεφαλαλγίες, γνωστές ως υποτροπιάζουσες κεφαλαλγίες.

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των αναλγητικών φαρμάκων μπορεί τελικά να εξασθενήσει. Αν οι κεφαλαλγίες τύπου τάσεως επιμένουν, ο οργανισμός σας μπορεί να σας λέει πως χρειάζονται σοβαρές αλλαγές στον τρόπο της ζωής σας.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τους πονοκεφάλους εδώ.

Δείτε επίσης