Εντρόπιο και εκτρόπιο

Γενικά το εντρόπιο και το εκτρόπιο οφείλονται στη γήρανση.

Στο εντρόπιο το πάνω ή το κάτω βλέφαρο γυρίζουν προς τα μέσα κάνοντας τις βλεφαρίδες να γρατζουνούν το μάτι. Σε σοβαρές περιπτώσεις αυτό μπορεί να προκαλέσει έλκος ή ουλή στον κερατοειδή.

Ένα από τα πρώτα σημάδια του εντρόπιου είναι ο ερεθισμός και το υπερβολικό πύο στα μάτια το πρωί. Αυτό συνήθως βελτιώνεται αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καθώς η πάθηση προχωρά, ο ερεθισμός μπορεί να παραμένει περισσότερο ή να γίνει μόνιμος. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι οι βλεφαρίδες σας γυρνούν προς τα μάτια σας.

Εκτρόπιο ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία το κάτω βλέφαρο στρέφεται προς τα έξω. Το εκτρόπιο είναι συνήθως αποτέλεσμα αδυναμίας του μυός. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με κάποια άλλη πάθηση, όπως αλλεργική δερματίτιδα ή ερυθηματώδη λύκο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δακρύρροια, βλεννώδεις εκκρίσεις και αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, ενώ έμμεσα μπορεί να επηρεαστεί και η όραση.

entropioektromio 5

Φυσιολογικές βλεφαρίδες, εντρόπιο και εκτρόπιο.

Σημεία και συμπτώματα

  • Οι βλεφαρίδες ακουμπούν το μάτι (μόνο στο εντρόπιο).
  • Υπερβολικά δάκρυα.
  • Ερεθισμός του ματιού και πύο στο μάτι, όταν ξυπνάτε.

Το κάτω βλέφαρο γυρνάει προς τα έξω κάνοντας μερικές φορές τα δάκρυα να κυλούν έξω από το κάτω άκρο του βλεφάρου πάνω στο μάγουλο σας αντί μέσα από το αποχετευτικό σύστημα των δακρύων.

Θεραπεία

Και το εντρόπιο και το εκτρόπιο μπορούν να διορθωθούν με εγχείρηση που επαναφέρει τους μυς που κρατούν τα βλέφαρα στη θέση τους. Η επέμβαση γίνεται συνήθως στα εξωτερικά ιατρεία με τοπική αναισθησία. Αν το αίτιο του εκτρόπιου είναι μία άλλη πάθηση, το πρώτο βήμα είναι η αντιμετώπιση της.

Δείτε επίσης