Εγχείρηση κήλης

Η εγχείρηση είναι η προτιμώμενη θεραπεία για τις περισσότερες κοιλιακές κήλες, με εξαίρεση την ομφαλοκήλη στα βρέφη, που συνήθως βελτιώνεται από μόνη της σε ένα με δύο χρόνια.

Η διαδικασία

Η εγχείρηση κήλης πραγματοποιεί την αποκατάσταση κάθε προβολής εντέρου στην κοιλιά και χειρουργική επιδιόρθωση του αδύναμου ή κομμένου ιστού, για να προληφθεί η υποτροπή.

Η εγχείρηση μπορεί να αναβληθεί, αν έχετε κάποιο κρυολόγημα και βήχα, γιατί η σπασμωδική πίεση στην κοιλιά μπορεί να αδυνατίσει την τομή, πριν επουλωθεί εντελώς.

khlh 5

Η λαπαροσκοπική εγχείρηση περιλαμβάνει την εισαγωγή εργαλείων μέσα από πολλές μικρές τομές. Η παραδοσιακή εγχείρηση χρησιμοποιεί μία μεγαλύτερη τομή.

Πριν την επέμβαση θα σας χορηγηθεί κάποιο είδος αναισθησίας, τοπική, ραχιαία ή γενική, που εξαρτάται από το είδος και την έκταση της κήλης. Τότε γίνεται μία μικρή τομή στην περιοχή της κήλης και επιστρέφεται ο ιστός στην κοιλότητα της κοιλιάς. Αυτό το είδος της εγχείρησης ονομάζεται συρραφή κήλης.

Αν το έντερο της κήλης έχει συστραφεί ή έχει γάγγραινα, αυτό το μέρος του εντέρου θα αφαιρεθεί και τα υγιή άκρα θα ενωθούν. Η εγχείρηση τελειώνει με την επιδιόρθωση των ιστών στο κοιλιακό τοίχωμα. Ο χειρουργός σας μπορεί να επιλέξει να ενισχύσει τα αδύναμα κοιλιακά τοιχώματα τοποθετώντας ένα συνθετικό πλέγμα πάνω από τους ιστούς, για να αποτρέψει την υποτροπή. Αυτή η μέθοδος λέγεται αποκατάσταση κήλης με πλέγμα.

Κάποιες φορές η επιδιόρθωση της κήλης γίνεται λαπαροσκοπικά. Αντί μιας μεγάλης τομής στην κοιλιά ο χειρουργός κάνει πολλές μικρές τομές μήκους 1 με 2,5 εκατοστά. Εύκαμπτα εργαλεία, που μοιάζουν με σωλήνες (λαπαροσκόπια), ένα εκ των οποίων διαθέτει κάμερα, εισέρχονται μέσα από τις τομές και επιτρέπουν στο χειρουργό να δει μέσα στην κοιλιά σας, να οδηγήσει το έντερο που προβάλλει πίσω στη θέση του και να επιδιορθώσει τους αδύναμους ιστούς και μυς. Επειδή γίνονται μόνο μικρές τομές, η επέμβαση έχει συνήθως ως αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάρρωση σε σχέση με τη συμβατική εγχείρηση.

Ανάρρωση

Η εγχείρηση κήλης γίνεται συνήθως στα εξωτερικά ιατρεία. Μετά την εγχείρηση θα σας προτρέψουν να κινηθείτε όσο πιο άμεσα μπορείτε, συνήθως μέσα στην πρώτη ημέρα. Κάποιος πόνος είναι συνηθισμένος, αλλά πολλά άτομα επιστρέφουν στην εργασία τους μέσα σε μερικές ημέρες. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει από μία έως έξι εβδομάδες ανάλογα με τον τύπο της εγχείρησης που κάνατε και το επάγγελμα σας.

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να περιορίσετε κάποιες δραστηριότητες, αλλά γενικά καλό είναι να απέχετε από αθλήματα που έχουν σωματική επαφή και άρση βάρους ή ένταση για τουλάχιστον 3 εβδομάδες, για να επιτρέψετε στην ουλή να επουλωθεί πλήρως.
Αν παρατηρήσετε κάποια ερυθρότητα ή ενόχληση γύρω από το μέρος της τομής, να το αναφέρετε στο γιατρό σας. Μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης.

Δείτε επίσης