Γιατί οι λιγνάνες (είδος φυτοοιστρογόνων) αδυνατίζουν

Μια αμερικανική μελέτη αναδεικνύει το συγκεκριμένο στοιχείο που περιέχουν ο λιναρόσπορος και το σουσάμι, τα οποία προλαμβάνουν άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι προλαμβάνουν την αύξηση του βάρους. Είναι οι λιγνάνες.

linarosporos sousami 5Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Epidemiology, από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες από λιγνάνες, έτειναν να έχουν χαμηλότερο βάρος και γενικά να παίρνουν λιγότερα κιλά σε βάθος χρόνου, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες λιγνάνων.

Οι λιγνάνες ανήκουν στα φυτοοιστρογόνα, τα οποία θεωρούνται ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι λιγνάνες ενδέχεται να παίζουν ρόλο στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Ο λιναρόσπορος και το σουσάμι είναι πλούσιες πηγές λιγνάνων, αλλά σε μικρότερες ποσότητες περιέχουν λιγνάνες και οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά, ο καφές, το τσάι και το κρασί.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 1.000 γυναίκες που είχαν δώσει δείγματα ούρων στην αρχή της μελέτης και είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση για 10 χρόνια.

Τα δείγματα ούρων εξετάστηκαν για δύο συστατικά, την εντεροδιόλη και την εντερολακτόνη, που σχηματίζονται όταν τα εντερικά βακτήρια διασπούν τις λιγνάνες των τροφών.

Στην αρχή της μελέτης, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα εντεροδιόλης και εντερολακτόνης στα ούρα είχαν τον χαμηλότερο ΔΜΣ. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με την υψηλότερη εντερολακτόνη είχαν ΔΜΣ 24,6, συγκριτικά με ΔΜΣ 27,5 των γυναικών με τα χαμηλότερα επίπεδα εντερολακτόνης.

Γιατί οι λιγνάνες θεωρείται ότι αδυνατίζουν

Επιπρόσθετα, τα υψηλότερα επίπεδα λιγνάνων σχετίστηκαν με μικρότερη αύξηση του βάρους σε βάθος χρόνου. Οι γυναίκες με την υψηλότερη εντεροδιόλη στα ούρα πήραν 0,27 κιλά λιγότερα ανά χρόνο, συγκριτικά με εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα εντεροδιόλης.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλότερη έκκριση μεταβολικών λιγνάνης, ειδικά εντεροδιόλης, σχετίζεται με βραδύτερη αύξηση βάρους» υπογραμμίζεται στη μελέτη.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι λιγνάνες προλαμβάνουν την αύξηση του βάρους, οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει διότι η δομή τους μοιάζει με αυτή των οιστρογόνων και ενδεχομένως να επηρεάζουν το σωματικό βάρος επειδή συνδέονται στους υποδοχείς των οιστρογόνων.

Δείτε επίσης