Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, η χορήγηση ασπιρίνης μαζί με την ανοσοθεραπεία μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας στους πάσχοντες από καρκίνο. Ωστόσο ο συνδυασμός αυτός πρέπει να γίνεται μόνο από τους γιατρούς και ποτέ από τους ασθενείς.
Η ανοσοθεραπεία είναι ένας από τους υποσχόμενους κλάδους της έρευνας γύρω από τον καρκίνο, που αξιοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος για να καταπολεμήσει την ασθένεια.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, καθώς ορισμένα φάρμακα έχουν δείξει ότι μπορούν να συρρικνώσουν τους καρκίνους (π.χ. μελανώματα).
Αναστολείς COX και ανοσοθεραπεία
Επιστήμονες από το Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ στο Λονδίνο ανακάλυψαν ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει την ανοσοθεραπεία, εμποδίζοντας τους καρκινικούς όγκους να «κρύβονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι ειδικοί βρήκαν ότι τα καρκινικά κύτταρα του δέρματος, του μαστού και του παχέος εντέρου συχνά παράγουν υψηλά επίπεδα μίας ουσίας που λέγεται προσταγλανδίνη Ε2 (PGE2). Η ουσία αυτή εξασθενεί την αντίδραση που φυσιολογικά θα είχε το ανοσοποιητικό απέναντι στα καρκινικά κύτταρα, με συνέπεια να μην «βλέπει» τους όγκους κι αυτοί να «κρύβονται» από αυτό. Το εύρημα εξηγεί γιατί μερικά ανοσοθεραπευτικά φάρμακα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ήλπιζαν οι ειδικοί.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν εάν μία ομάδα φαρμάκων που λέγονται αναστολείς της κυκλοοξυγονάσης (COX) –περιλαμβάνεται η ασπιρίνη-, μπορούν να «ξυπνήσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι αναστολείς της COX διακόπτουν την παραγωγή της PGE2.
Οι ερευνητές συνδύασαν ανοσοθεραπευτικά φάρμακα με ασπιρίνη ή άλλον αναστολέα της COX σε ποντίκια με δερματικό μελάνωμα ή καρκίνο του παχέος εντέρου, διαπιστώνοντας ότι η ανάπτυξη των όγκων επιβραδύνθηκε σημαντικά, σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε σε άλλα ποντίκια που υποβλήθηκαν μόνο σε ανοσοθεραπεία.
«Η έρευνα βρίσκεται σε αρχικά στάδια και τα ευρήματα θα πρέπει να επαληθευτούν σε κλινικές μελέτες, πριν αρχίσουν να χορηγούνται αναστολείς της COX στο πλαίσιο της αντικαρκινικής θεραπείας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Καϊτάνο Σόουζα, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου.
Να σημειωθεί ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως αυτός του παχέος εντέρου. Επειδή, όμως, έχει σοβαρές δυνητικές παρενέργειες, όπως η γαστρορραγία, η λήψη της πρέπει να γίνεται μόνο έπειτα από ιατρική συμβουλή.