Η πιο λεπτομερής προσομοίωση της κυκλοφορίας του αίματος

Υπολογιστής υψηλών δυνατοτήτων στις ΗΠΑ κατάφερε να πετύχει την πιο λεπτομερή έως σήμερα προσομοίωση της κυκλοφορίας του αίματος μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Το λογισμικό χρησιμοποιεί μια τρισδιάστατη αναπαράσταση κάθε αρτηρίας που έχει πλάτος άνω του ενός χιλιοστού και ονομάζεται “Χάρβεϊ“, τιμώντας τον Βρετανό γιατρό William Harvey που τον 17ο αιώνα ανακάλυψε τον τρόπο κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα..

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αμάντα Ραντλς του Πανεπιστημίου Duke έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας στη Βαλτιμόρη.

Ο υπολογιστής που «τρέχει» το λογισμικό “Χάρβεϊ” ανήκει στο Εθνικό Εργαστήριο του Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια και είναι ένας από τους 10 ισχυρότερους στον πλανήτη. Στόχος της προσομοίωσης είναι να μελετηθούν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι παρεμβάσεις στις αρτηρίες (π.χ. «μπαλονάκι») επιτρέποντας στους γιατρούς να έχουν μια καλύτερη αιμοδυναμική εικόνα.

Οι ερευνητές θέλουν εμπλουτίσουν το λογισμικό «Χάρβεϊ» ώστε να απεικονίζει και τα μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία καθώς ακόμη και να προβλέπει ακόμη και την κίνηση των διαφόρων κυττάρων του αίματος. Κάτι ενδιαφέρον είναι αν αυτή η προσομοίωση θα μπορούσε να προβλέψει καρκινικών κυττάρων μέσα στο αίμα. Αυτό όμως απαιτεί υπολογιστή τουλάχιστον 1.000 φορές πιο ισχυρό.

Δείτε επίσης