Οι κάτοικοι της αρχαίας Πομπηίας είχαν τέλεια δόντια γιατί δεν έτρωγαν ζάχαρη

Μπορεί να ζούσαν σε μια εποχή κατά την οποία η οδοντιατρική περίθαλψη ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, υποτυπώδης, αλλά οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν σαφώς καλύτερα δόντια από τους σύγχρονους ανθρώπους, αποκάλυψε μια έρευνα που έγινε από διεπιστημονική ομάδα ακτινολόγων, αρχαιολόγων, ορθοδοντικών και ανθρωπολόγων.

Ιταλοί επιστήμονες από την Αρχαιολογική Επίβλεψη της Πομπηίας, με επικεφαλής τον ακτινολόγο Giovanni Babino, χρησιμοποίησαν αξονικές τομογραφίες για να εξετάσουν τα απομεινάρια 30 ανδρών, γυναικών και παιδιών που πέθαναν στην Πομπηία, όταν η πόλη τυλίχθηκε από τη τέφρα του Βεζούβιου από την έκρηξη του ηφαιστείου το 79 μ.Χ.. Διαπιστώθηκε ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν τέλεια δόντια και «καμία άμεση αισθητή ανάγκη για οδοντιάτρους», ανέφεραν οι οδοντίατροι.

Οι σαρώσεις των σκελετών έγιναν με μεγάλη λεπτομέρεια και περιλάμβαναν ακόμη και ένα μικρό αγόρι τεσσάρων ετών. Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που εξετάστηκαν, υπήρχε επίσης ένα σκυλί και ένα αγριογούρουνο που παγιδεύτηκαν από την τέφρα. Όταν η ζεστή τέφρα έπεσε στην Πομπηία και στο γειτονικό Ηράκλειο, περίπου 2.000 άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία. Η τέφρα σταδιακά εξελίχθηκε σε ελαφρόπετρα και περιέβαλλε τα σώματά τους. Με την πάροδο του χρόνου οι μαλακοί ιστοί σάπισαν αφήνοντας κοιλότητες που περιέχουν μόνο τους σκελετούς τους. Τα λείψανα με τη στερεοποιημένη τέφρα διατηρήθηκαν για αιώνες μέσα στη γη πριν ξεκινήσουν οι ανασκαφές το 1748.

Ο Babino ανέφερε ότι η έρευνα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την κατανόηση του ρωμαϊκού κόσμου. “Εξαιρετικά ευρήματα προκύπτουν για την ηλικία τους, το φύλο, την κοινωνική θέση και τις διατροφικές συνήθειες”, είπε ο ακτινολόγος.

Διατροφή και φθόριο

Η έρευνα έδειξε ότι οι κάτοικοι της Πομπηίας, αν και δεν χρησιμοποίησαν ποτέ οδοντόβουρτσα ή οδοντόκρεμα, είχαν υγιή δόντια, χάρη στην διατροφή τους, η οποία ήταν χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη αλλά και χάρη στο φθόριο της περιοχής.

Ο Massimo Osanna, επιστάτης της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην περιοχή, δήλωσε ότι η διατροφή των αρχαίων ήταν «ισορροπημένη και υγιεινή, παρόμοια με αυτή που αποκαλούμε σήμερα η μεσογειακή διατροφή».

Με τη σειρά της, η ορθοδοντικός Elisa Vanacore η οποία εξέτασε τα δόντια ανέφερε: «Οι κάτοικοι της Πομπηίας έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά πολύ λίγη ζάχαρη. Έτρωγαν καλύτερα από ό, τι εμείς και είχαν πολύ καλά δόντια».

Η ίδια πρόσθεσε ότι στα καλά δόντια των κατοίκων της Πομπηίας, συνεισέφεραν και τα υψηλά επίπεδα φθορίου στον αέρα και στο νερό που υπήρχε κοντά στο ηφαίστειο του Βεζουβίου. Από την άλλη μεριά όμως, λόγω του φθορίου, τα οστά τους δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

Δείτε επίσης