ΕΛΣΤΑΤ: Tα επίσημα στοιχεία για τα Κέντρα Υγείας

kentro-ygeias66H Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε στοιχεία για τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ), με βάση τα στοιχεία της ετήσιας απογραφικής έρευνας του έτους 2014.

Σύμφωνα  με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι δομές το 2014 ήταν 205, όσες ακριβώς ήταν και το έτος 2013.

Σε ό,τι αφορά δε την κατανομή των Κέντρων Υγείας στις 13 Περιφέρειες της χώρας, τα περισσότερα (33) εμφανίζονται να βρίσκονται στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, με δεύτερη την Περιφέρεια της Πελοποννήσου (23).

Σχεδόν αμετάβλητη έχει μείνει, στο μεταξύ, η δύναμη των κλινών που βρίσκονται στα Κέντρα Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Ωστόσο, το 2014 υπήρξε μείωση στον αριθμό του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στα Κέντρα Υγείας κατά 3,3%. Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στο νοσηλευτικό προσωπικό κατά 3,1% σε σχέση με το 2013. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση, κατά 8,8% το 2014, παρατηρείται στο μη ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες ειδικότητες του προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη μείωση του Ιατρικού Προσωπικού κατά 20,9%, σε αντίθεση με την Ήπειρο και την Αττική που παρουσιάζουν αύξηση κατά 10,3% και 7,9%, αντίστοιχα. Στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Αιγαίο υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση στο Νοσηλευτικό Προσωπικό κατά 12,4%, 8,8% και 7,2%, αντίστοιχα. Στα Ιόνια Νησιά, στην Ήπειρο και στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση του Προσωπικού Λοιπών Ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, με ποσοστά 17,2%, 11,5% και 10,9%, αντίστοιχα.

Η απογραφή καταγράφει, τέλος, τα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας, για τα οποία παρατηρείται αύξηση 7,6% στην Περιφέρεια των Ιόνιων Νησιών και μείωση 7,6% στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Αριθμός Κέντρων Υγείας και Κλίνες και Ιατρικό Προσωπικό ανά Περιφέρεια 2013-2014.

pinakas

Δείτε το πλήρες κείμενο σε pdf.

Δείτε επίσης