Καρκίνος μαστού: Η βιταμίνη D αυξάνει 30% το χρόνο επιβίωσης

Οι γυναίκες με καρκίνου του μαστού που έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους, έχουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής, γράφουν ερευνητές από το ίδρυμα Kaiser Permanente και το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Roswell Park, σε μελέτη που δημοσίευσαν το περιοδικό JAMA Oncology.

Προηγούμενη μελέτη είχε βρει μεταξύ προ-εμμηνοπαυσιακών γυναικών ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

vitamin-dΗ βιταμίνη D είναι πολύτιμη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την υγεία των οστών, ενώ η έλλειψή της σχετίστηκε τα τελευταία χρόνια με κάποιες μορφές καρκίνου. Είναι μοναδική μεταξύ των βιταμινών διότι εκτός του ότι υπάρχει τόσο διατροφή (με τη μορφή D2) μπορεί επίσης να παραχθεί στο δέρμα μετά από έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (μορφή D3). Για τους περισσότερους ανθρώπους των μεσογειακών χωρών, η διατροφή συνεισφέρει λίγο στην πρόσληψη της βιταμίνης σε σχέση με την ποσότητα που παράγεται από την έκθεση στον ήλιο. Η ποσότητα που παράγει το σώμα είναι ανάλογη με το πόσο κατακόρυφα πέφτουν οι ηλιακές ακτίνες στο δέρμα ενώ τα αντηλιακά μπλοκάρουν την παραγωγή της.

Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος των αυγών και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως είναι το γάλα και τα δημητριακά. Επίσης βρίσκεται σε συμπληρώματα διατροφής όπως είναι τα ιχθυέλαια και το μουρουνέλαιο. Να σημειωθεί ότι η βιταμίνη D είναι ένα απλό μόριο κι έτσι η συνθετική της μορφή δεν διαφέρει από τη φυσική μορφή.

Αυξημένη επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για 1.666 γυναίκες, μέσης ηλικίας 59 ετών, την περίοδο 2006 -2013, στο πλαίσιο της μελέτης Pathways. Όλες οι γυναίκες είχαν διάγνωση διηθητικού καρκίνου του μαστού και είχαν δώσει δείγμα αίματος εντός δύο μηνών από τη διάγνωση. Επίσης είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις για την διατροφή, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες κινδύνου. Οι συμμετέχουσες προσήλθαν για επανέλεγχο στους έξι μήνες και στα 2, 4, 6 και 8 χρόνια από την έναρξη της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα τους είχαν 30% αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης από εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ισχυρότερους συσχετισμούς της βιταμίνης D στις προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν υψηλά επίπεδα στον οργανισμό τους, οι οποίες μέσα σε ένα διάστημα επτά ετών είχαν 63% μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης χωρίς υποτροπή και κατά 42% μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης χωρίς διηθητική νόσο.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη σχέση της βιταμίνης D με τον καρκίνο του μαστού στον ρόλο της να προάγει την ανάπτυξη φυσιολογικών μαστικών κυττάρων και στην αναστολή της παραγωγής των καρκινικών κυττάρων, καθώς και στην προαγωγή της απόπτωσης των τελευταίων.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ (Institute of Medicine) προτείνει την καθημερινή πρόσληψη 600 Διεθνών Μονάδων (IU) βιταμίνης D, οι οποίες ισοδυναμούν με 15 μg, για άτομα ηλικίας 1-70 ετών καθώς και για τις έγκυες και θηλάζουσες. Για άτομα πάνω από 70 ετών προτείνει 800 IU (20 μg).

Να σημειωθεί ότι η βιταμίνη D έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό επηρεάζοντας τουλάχιστον 2.000 γονίδια (το 10% του συνόλου των γονιδίων). Αποθηκεύεται στο σώμα διότι είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη αλλά δυστυχώς έχει μικρό χρόνο ημιζωής, μόνο 15 μέρες, που σημαίνει ότι κάθε δύο εβδομάδες απομένει η μισή ποσότητα. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι για ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης ακόμα και σε χώρες με ηλιοφάνεια όπως είναι η Ελλάδα.

Δείτε επίσης