Πασχάλης Αποστολίδης: Χωρίς τη συγκατάθεση του ΣΦΕΕ τα μέτρα για το φάρμακο

«Έξι νέα μέτρα για το φάρμακο εκπονούνται από την Πολιτεία χωρίς τη συγκατάθεσή μας», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση επιχειρηματικής αριστείας φαρμακευτικών εταιρειών Salus Index 2016.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ δήλωσε ότι προσερχόταν στην εκδήλωση με σκοπό να κάνει κάποια αισιόδοξη δήλωση, όμως οι δυσάρεστες ειδήσεις και οι σοβαρές συνέπειές τους για τον κλάδο δεν του το επιτρέπουν. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΦΕΕ, «τα συγκεκριμένα μέτρα θα είναι οριζόντια, φοροεισπρακτικά, θα αποτρέπουν την είσοδο νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, θα επιβαρύνουν αντί να μειώσουν το clawback για το 2017 και κυρίως θα εμποδίσουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία Μέτρα που στην ουσία καθυστερούν σημαντικά την είσοδο νέων φαρμάκων στην Ελληνική αγορά για τουλάχιστον δύο χρόνια. Τα μέτρα αυτά διαιωνίζουν τις ήδη υπάρχουσες στρεβλώσεις στην Ελληνική αγορά, επιβαρύνουν επιπλέον το σύστημα Δημόσιας Υγείας και δεν μειώνουν το clawback, αλλά το επιβαρύνουν σημαντικά».

«Λύσεις υπάρχουν και τις έχουμε προτείνει» συνέχισε, «λύσεις που σέβονται την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο και ταυτόχρονα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την δημοσιονομική στενότητα».

«Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στον ουσιαστικό διάλογο», συμπλήρωσε. Επίσης, ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε τη δυναμική του κλάδου του φαρμάκου και τη συμβολή του στην εθνική οικονομία αφού, όπως είπε, οι εξαγωγές φαρμάκων αποτελούν το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν (1 δισ. ευρώ) της χώρας, ο κλάδος υποστηρίζει 87.000 θέσεις έμμεσης εργασίας και επιπλέον καλύπτει το 25% της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω clawback και rebates.

Δείτε επίσης