Εξαιρετικά επικίνδυνο μπορεί να γίνει το περιεδρικό (περιπρωκτικό) συρίγγιο αν δεν υπάρξει γρήγορη αντιμετώπιση.
Τα περισσότερα περιεδρικά συρίγγια προκαλούνται από πρωκτικά αποστήματα, ενώ ένας μικρός αριθμός μπορεί να προκληθεί από άλλες αιτίες, όπως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τραύμα, φυματίωση, καρκίνο, εκκολπωματίτιδα, ιδρωταδενίτιδα, είσφρυση τριχών ή από απλούς δοθιήνες του περιπρωκτικού δέρματος.
Τα φάρμακα ανακουφίζουν μόνο τα συμπτώματα ενώ η οριστική αντιμετώπιση είναι χειρουργική και η τελευταία εξέλιξη είναι η ενδοσκοπική θεραπεία (VAAFT ή Video-Assisted Anal Fistula Treatment).
Ο σχηματισμός του περιεδρικού συριγγίου οφείλεται συνήθως σε έλλειψη θεραπείας κάποιου αποστήματος που μπορεί να δημιουργήθηκε με την απόφραξη ενός πρωκτικού αδένα. Ένα περιεδρικό απόστημα που έχει εξελιχθεί σε μία χρόνια κατάσταση, οδηγεί συχνά στην δημιουργία περιεδρικού συριγγίου. Στατιστικά, το 80% των αποστημάτων εξελίσσεται σε συρίγγιο, το οποίο είναι ένα μικρό τούνελ που συνδέει το μολυσμένο αδένα μέσα στον πρωκτό με ένα άνοιγμα στο δέρμα γύρω από αυτόν.
To περιεδρικό συρίγγιο είναι μία από τις πλέον συχνές ορθοπρωκτικές ασθένειες, καθώς κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, με πρώτη τις αιμορροΐδες. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι 10 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, αλλά σε ασθενείς με νόσο Crohn η συχνότητα εμφάνισης περιεδρικών συριγγίων αγγίζει το 30-40% αυτών.
Παρότι οι αιμορροΐδες έχουν την υψηλότερη νοσηρότητα μεταξύ των ορθοπρωκτικών ασθενειών, η βλάβη που προκαλούν είναι συγκριτικά αμελητέα σε σχέση με αυτή που προκαλεί το περιεδρικό συρίγγιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει, αν και εξαιρετικά σπάνια, ακόμα και σε σηψαιμία.
Συμπτώματα και επιπλοκές
Οι ασθενείς αναφέρουν πόνο στην περιοχή των γλουτών, του πρωκτού, της κοιλιάς, εκροή πύου, αίματος ή δύσοσμου υγρού, επώδυνες κενώσεις, μετεωρισμός, νυχτερινούς ιδρώτες και κόπωση.
Τα περιεδρικά συρίγγια εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, με κύρια αιτία δημιουργίας τους τη φλεγμονή και την απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων, η οποία προκαλεί φλεγμονή, διόγκωση και τελικά δημιουργία περιεδρικού αποστήματος. Ακόμα και αν η εκτόνωση της φλεγμονής γίνει, είτε με αυτόματη διάνοιξη του αποστήματος είτε με χειρουργική παροχέτευσή του, η επικοινωνία με το έντερο παραμένει. Στα συμπτώματα του αποστήματος περιλαμβάνονται πόνος, ερυθρότητα και διόγκωση στο δέρμα στην περιοχή του πρωκτού.
Η μακροπρόθεσμη έλλειψη θεραπείας των περιεδρικών συριγγίων μπορεί να προκαλέσει ορθοπρωκτική στένωση, δυσχεσία, αναιμία, απώλεια βάρους, νωθρότητα και άλλα συμπτώματα. Η παρατεταμένη ύπαρξη πύου οδηγεί επίσης σε περιπρωκτική δερματίτιδα ή έκζεμα, προκαλεί πρωκτικό κνησμό και δυσχεραίνει τη ζωή των ασθενών.
Τα παραμελημένα αποστήματα που δεν λαμβάνουν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν στους ασθενείς συμπτώματα δηλητηρίασης, εξαιτίας ενός ευρέως φάσματος λοιμώξεων. Όταν απορροφηθούν από το αίμα, οι τοξίνες του αποστήματος μπορεί να προκαλέσουν σήψη ενδεχομένως και τοξικό σοκ, το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Ο πόνος που προκαλείται στους ασθενείς, τόσο από τα αποστήματα όσο και από τα περιεδρικά συρίγγια σε μεταγενέστερο στάδιο, είναι πολύ πιο σοβαρός από αυτόν που οφείλεται σε αιμορροΐδες και δεν είναι δυνατόν να ανακουφιστεί.
Μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης περιεδρικών συριγγίων έχουν τα παιδιά και οι νέοι άνδρες. Η αιτία είναι ότι οι δύο αυτές κατηγορίες πληθυσμού έχουν σχετικά υψηλό επίπεδο ανδρικών ορμονών με ισχυρή αδενική έκκριση και είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις του αδένα και σε δημιουργία αποστημάτων, τα οποία, χωρίς την έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να εξελιχθούν σε πρωκτικά συρίγγια.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου με φάρμακα δεν είναι δυνατή, κυρίως επειδή η μολυσμένη περιοχή βρίσκεται στο πρωκτικό κανάλι όπου υπάρχει υψηλότερη πίεση, η οποία εμποδίζει τη μολυσμένη περιοχή να αδειάσει. Τα φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν μόνο τα συμπτώματα, και η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη αντιμετώπιση για τη ριζική θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βλάβη που προκαλείται στους πρωκτικούς μύες των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση με την κλασική μέθοδο είναι αναπόφευκτη, οπότε στόχο αποτελεί η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες της λειτουργικότητας του πρωκτού και της αφόδευσης. Η απόφαση για χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάγνωση και και δεν πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση. Όσο αργότερα εκτελείται η επέμβαση, τόσο σοβαρότεροι είναι οι τραυματισμοί των μυών.
Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες υποτροπές που παρατηρούνται με την κλασική χειρουργική επέμβαση σχετίζονται άμεσα με το χρόνο διάγνωσης και η αιτία είναι η ασαφής διάγνωση της εστίασης της μόλυνσης.
Σύμφωνα με τον χειρουργό δρ Αναστάσιο Ξιάρχο, πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, τα τελευταία 10 χρόνια στα μεγαλύτερα κέντρα του κόσμου χρησιμοποιείται μια νέα επαναστατική μέθοδος για την αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων. Πρόκειται για την ενδοσκοπική θεραπεία VAAFT που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από εξειδικευμένο χειρουργό. Η μέθοδος αυτή αναίμακτης χειρουργικής, μειώνει τις όποιες παρενέργειες, τον πόνο και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει το συντομότερο στα καθήκοντά του. Δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα και δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ακράτειας.
Όσον αφορά την πρόληψη εμφάνισης της πάθησης, πρέπει να ακολουθείται η υγιεινή διατροφή και σχολαστική καθαριότητα. Επιπλέον, προϋπόθεση για την πρόληψη του πρωκτικού συριγγίου είναι η καλή λειτουργία του εντέρου και η πρόληψη της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας. Για την πρόληψη των περιπρωκτικών αποστημάτων και συριγγίων, είναι επίσης πολύ σημαντική η θεραπεία άλλων ενεργών νοσημάτων της περιοχής.