Γρίπη: Διασωληνομένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ πάνω από 10 μέρες

Αύξηση παρουσιάζει η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα ενώ σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία θυμίζει εμπόλεμη ζώνη καθώς οι ασθενείς που παρουσίασαν επιπλοκές παραμένουν διασωληνομένοι εκτός ΜΕΘ πάνω από 10 μέρες για να έρθει η σειρά τους να εξυπηρετηθούν.

Ο υπότυπος που επικρατεί εφέτος είναι ο Α (Η3Ν2), που προσβάλλει κυρίως άτομα άνω των 65 ετών. Την κατάσταση επιδείνωσε το κύμα ψύχους που έπληξε τη χώρα μας, αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα, αναφέρει ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ και καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ (στοιχεία έως 8 Ιανουαρίου 2017), την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης. Συνολικά από τον Οκτώβριο, οπότε ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης, έχουν καταγραφεί οκτώ θάνατοι από γρίπη, εκ των οποίων μόνο τα δύο είχαν κάνει το εμβόλιο.

Την αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής βοήθειας με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας) επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη.

Η ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζουν εικόνες εμπόλεμης ζώνης. Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αυξήθηκε η προσέλευση των ασθενών κατά 30% και η ταλαιπωρία τους ξεπερνάει τις 8 ώρες.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής:

“Οι κλινικές των νοσοκομείων, ιδιαίτερα οι πνευμονολογικές και οι παθολογικές είναι υπερπλήρεις. Νοσηλεύουν πολλούς ασθενείς σε ράντζα και ταυτόχρονα ασθενείς σε άλλες κλινικές στη διασπορά. Διασωληνομένοι Ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους και ράντζα εξαιτίας των ελλείψεων κλινών ΜΕΘ. Χθες 16 Ιανουαρίου 2017 στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ, το οποίο διαχειρίζεται πανελλαδικά την κίνηση των aσθενών στις Μονάδες, ήταν 78 ασθενείς και εξυπηρετήθηκαν μόνο 5. Πολλοί παραμένουν διασωληνομένοι εκτός ΜΕΘ πάνω από 10 ημέρες για να εξυπηρετηθούν”.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως αν και υπάρχει μεγάλη έλλειψη κλινών, παρκάρονται για πολύ καιρό ασθενείς σε ΜΕΘ που δεν είναι απαραίτητο. “Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Δημοτικού Νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ» νοσηλεύεται ασθενής για έξι μήνες με γεροντική άνοια, επειδή έχει «μπάρμπα στην Κορώνη». Το μόνο που κάνει το νοσηλευτικό προσωπικό είναι την περιποιείται”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η γρίπη μεταδίδεται όταν ένας ασθενής βήχει, φτερνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών αόρατων σταγονιδίων. Επίσης οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μια μέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερη από μια εβδομάδα.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 μέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Δείτε επίσης