Π. Αποστολίδης: Ένα σύστημα ΗΤΑ πρέπει να συντονίζεται από ανεξάρτητη αρχή

Οι προκλήσεις για τη φαρμακοβιομηχανία είναι πολλές λόγω των τελευταίων μέτρων στο χώρο του φαρμάκου, αλλά η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει λύση στα προβλήματα , δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης στον χαιρετισμό του στο χθεσινό συνέδριο ΗΤΑ.

«Ήδη τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν 7.500 νέα καινοτόμα φάρμακα εκ των οποίων μόνο το 10% θα φτάσει μέχρι τις εγκριτικές αρχές. Η σχέση κόστους-οφέλους μπορεί να είναι υπέρ του ασθενούς και των συστημάτων υγείας όταν γίνεται με ορθολογικό τρόπο», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν μοντέλα διαπραγμάτευσης όπως το «manage entry agreements» τα οποία αποφασίζουν για την αποζημίωση ενός φαρμάκου με βάση την αποτελεσματικότητά του.

Για τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, όπως για παράδειγμα τα ορφανά φάρμακα, δεν πρέπει να εφαρμοστεί η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας. Σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά δεδομένα της ΗΔΙΚΑ και άλλων φορέων, μπορεί να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, πρόσθεσε.

«Ένα σύστημα ΗΤΑ θα πρέπει να το συντονίζει μία ανεξάρτητη αρχή, και θα πρέπει να εξετάζει τα επιστημονικά δεδομένα και όχι μόνον τα οικονομικά και να έχει ασθενο-κεντρικό χαρακτήρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Πρόσθεσε τέλος ότι μια σειρά από αρνητικά δεδομένα εμποδίζουν την ομαλή πορεία της υπόθεσης του φαρμάκου στη χώρα μας, αναφέροντας κυρίως τη σειρά των επιβαλλόμενων rebates, το clawback, τις χαμηλές τιμές, τα διάφορα προβλήματα που αφορούν την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, την απουσία Real World Data κ.ά.

Δείτε επίσης