Αντώνης Καρόκης (MSD): Δομικές μεταρρυθμίσεις για μια ορθολογική φαρμακευτική πολιτική

Δομικές μεταρρυθμίσεις και όχι οριζόντια μέτρα προτείνει η φαρμακευτική εταιρεία MSD Hellas για μια ορθολογική πολιτική φαρμάκου.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Hellas κ. Αντώνης Καρόκης, σε συνέντευξη τύπου, επί επτά χρόνια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κάνουν πράγματα που δεν ταιριάζουν με την ψυχοσύνθεσή τους. Επιχειρούν να ισορροπήσουν σε ένα ακατανόητο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο πρωταγωνιστεί η φορολογία και όχι η έρευνα και η ανάπτυξη όπως θα έπρεπε.

Όπως ειπώθηκε, τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει σε ασθενείς και βιομηχανία τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς, ενώ ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο υγείας καταβάλλει 2,5 δισ. για τη φαρμακευτική περίθαλψη η βιομηχανία καταβάλλει και αυτή άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως, και άλλα τόσα οι ασθενείς.

Τόνισε επίσης ο κ. Καρόκης ότι τα προτεινόμενα μέτρα εκ μέρους της κυβέρνησης οφείλονται σε λάθος διάγνωση του υπουργείου, που θεωρεί ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης προέρχεται μόνο από τα καινούργια προϊόντα και από την υπερσυνταγογράφηση.

Σύμφωνα με τον διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Hellas, με το ισχύον σύστημα τιμολόγησης, η φαρμακευτική βιομηχανία, εισπράττει το 52-63% της τιμής του παραγωγού (που είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη) που το κράτος το ίδιο ορίζει για κάθε φαρμακευτικό προϊόν. Οι φαρμακευτικές εταιρείες επέστρεψαν το 2016 το 32% του κύκλου εργασιών τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να συζητήσει με τη φαρμακοβιομηχανία για λύσεις που θα βελτιώνουν την αποδοτικότητα της περίθαλψης και θα επιτρέψουν να θεραπευτούν περισσότεροι ασθενείς με τους ίδιους ή λιγότερους πόρους.

Στο πλαίσιο άμεσων λύσεων, προτείνεται μεταξύ άλλων να διατηρηθούν τα υπάρχοντα rebate προς αποφυγή λαθών μέχρι την λήψη δομικών μεταρρυθμίσεων και να βρεθούν λύσεις εντός του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για καλύτερο έλεγχο χρήσης φαρμάκων εκτός ένδειξης μέσω πραγματικής εφαρμογής των υπαρχόντων θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει να συσταθεί οπωσδήποτε ένας οργανισμός αξιολόγησης τεχνολογιών, και να γίνεται έλεγχος των νοσοκομειακών προϋπολογισμών μέσω μηχανισμών προοπτικής χρηματοδότησης, όπως ΚΕΝ ή Diagnosis Related Groups (DRGs).

Δείτε επίσης