Καρκίνος: Αυξημένος κίνδυνος ακόμα και με 5 περιττά κιλά

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που έκαναν ειδικοί του World Cancer Research Fund International, η αύξηση του σωματικού βάρους κατά μόλις 5 κιλά πάνω από το κανονικό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου πάνω από 50%.

Η μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal και επιβεβαίωσε ότι τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο 11 διαφορετικών μορφών καρκίνου.

Το συμπέρασμα ήταν ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία πως το περίσσιο σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως 11 μορφών καρκίνου:

  1. του παχέος εντέρου,
  2. του ορθού,
  3. του ενδομητρίου,
  4. του μαστού,
  5. των ωοθηκών,
  6. των νεφρών,
  7. του παγκρέατος,
  8. του στομάχου,
  9. της χοληφόρου οδού (ήπαρ, χοληδόχος κύστη),
  10. του οισοφάγου,
  11. του μυελού των οστών.

Η ανάλυση περιέλαβε 204 μελέτες που εξέτασαν τη συσχέτιση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), της αύξησης του σωματικού βάρους και της περιμέτρου μέσης με 36 διαφορετικές μορφές καρκίνου και τους υποτύπους τους.

Οι πιθανότητες εμφάνισης των παραπάνω μορφών καρκίνου αυξάνονται ανάλογα με το παραπανίσιο βάρος.

Για κάθε 5 κιλά αύξηση του βάρους πέρα από το κανονικό αυξάνονται κατά 56% οι πιθανότητες καρκίνου του ήπατος και της χοληδόχου κύστης σε άνδρες και γυναίκες. Στους άνδρες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται 9% και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού κατά 11%.

Περιττό λίπος καρκίνος

«Μετά το κάπνισμα, η απόκτηση και διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους αποτελεί το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε από τον καρκίνο», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Παναγιώτα Μήτρου. Και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, έχει  μεγάλη σημασία να αποτελέσει υψίστη προτεραιότητα η αναχαίτισή της».

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αύξηση του κινδύνου για καρκίνο με τα περιττά κιλά. Μια προηγούμενη μελέτη εξέτασε στοιχεία για 177.500 άνδρες και 111.500 γυναίκες βρίσκοντας ότι οι άνδρες που παίρνουν 17 κιλά από τα 18 έως τα 65 τους χρόνια έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι διατηρούν σχεδόν σταθερό το βάρος τους. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που παίρνουν 22 κιλά έχουν 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.

Να σημειωθεί ότι μετά την ενηλικίωση είναι σύνηθες να παρατηρείται με το πέρασμα των δεκαετιών, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς αυτό να καταλήγει κατ’ ανάγκη σε παχυσαρκία.

Από προηγούμενες μελέτες είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία προκαλεί διακοπή διαφόρων ορμονικών και μεταβολικών οδών. Το υπερβολικό λίπος έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και αυξημένη φλεγμονή, καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα της κυτταρικής διαίρεσης και άρα τις πιθανότητες για καρκίνο.

Δείτε επίσης