To θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς σχετίζεται με χημικές οικιακές ουσίες

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα αποτελεί το 1% των συνολικών καρκίνων και η συχνότητά του έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.

Τα θηλώδη καρκινώματα (PTC: papillary thyroid cancer) αντιπροσωπεύουν το 85% των καρκίνων του θυρεοειδούς αδένα ενώ άλλα καρκινώματα είναι τα θυλακιώδη, τα αναπλαστικά και τα μυελοειδή.

Το θηλώδες καρκίνωμα μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 30 και 50 ετών και οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες (τρεις φορές περισσότερες). Προέρχεται από κύτταρα που ονομάζονται θυλακιώδη και παράγουν την ορμόνη θυροξίνη.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το θηλώδες καρκίνωμα μπορεί να σχετίζεται με την έκθεση του ασθενούς σε ακτινοβολία ή ακτινοθεραπεία στην περιοχή.

Μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι αρκετές κατηγορίες επιβραδυντικών φωτιάς δρουν ως χημικά ενδοκρινικοί διαταράκτες παρεμβαίνοντας στη λειτουργία του θυρεοειδούς, εν μέρει επειδή έχουν παρόμοια χημική δομή με τις θυρεοειδικές ορμόνες.

Τώρα, μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι χημικές ουσίες που λειτουργούν ως επιβραδυντικά φωτιάς και εμπεριέχονται σε ηλεκτρονικές συσκευές και έπιπλα, σχετίζονται με τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του θηλώδους καρκινώματος και στον άνθρωπο. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στο Ορλάντο της Φλόριντα από ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke.

Οικιακές χημικές ουσίες

Οι ερευνητές εντόπισαν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων βιοδεικτών που δείχνουν έκθεση του οργανισμού σε πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE). Αυτές οι χημικές ουσίες φαίνεται πως σχετίζονται με την εκδήλωση θηλώδους καρκινώματος του θυρεοειδούς.

Στη μελέτη συμμετείχαν 70 άτομα με θηλώδες καρκίνωμα και 70 υγιή άτομα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα σκόνης από τα σπίτια τους, ώστε να μετρήσουν την παρουσία επιβραδυντικών χημικών ουσιών κατά της φωτιάς και να υπολογίσουν την έκθεση των συμμετεχόντων σ’ αυτές. Οι συμμετέχοντες ζούσαν για περίπου 11 χρόνια στο ίδιο σπίτι.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η έκθεση στον δεκαβρωμοδιφαινυλαιθέρα (BDE-209) και στο τρις(2-χλωροαιθυλ)φωσφορικό άλας (TCEP) είχε την ισχυρότερη συσχέτιση με το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Το BDE-209 εντοπίζεται συνήθως σε ρούχα και έπιπλα.  Συσχέτιση υπήρξε και με τη έκθεση στο φωσφορικό τριφαίνυλο (TPHP) το οποίο περιέχεται, μεταξύ άλλων, στα βερνίκια νυχιών.

Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σχεδόν τριπλάσιος κίνδυνος για θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς όταν στη σκόνη του σπιτιού η συγκέντρωση του δεκαβρωμοδιφαινυλαιθέρα (BDE-209) ήταν υψηλή.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση σε συγκεκριμένα επιβραδυντικά φλόγας και η συσχέτιση με τη σοβαρότητα του καρκίνου του θυρεοειδούς διέφερε ανάλογα με την παρουσία της μετάλλαξης BRAF V600E.

Το φωσφορικό τριφαίνυλο (TCEP) σχετίστηκε με μεγαλύτερους και πιο επιθετικούς όγκους. Τα άτομα που είχαν αυτό το χημικό σε μεγαλύτερη ποσότητα στο σπίτι τους διέτρεχαν έως και τετραπλάσιες πιθανότητες για θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς με εξωθυρεοειδική επέκταση.

“Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι μια μεγαλύτερη έκθεση σε διάφορα επιβραδυντικά φλόγας στο περιβάλλον του σπιτιού μπορεί να σχετίζεται με τη διάγνωση και τη σοβαρότητα του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς”, ανέφερε η Julie Ann Sosa, καθηγήτρια ιατρικής και χειρουργικής στο Duke University School of Medicine. Και πρόσθεσε: “Aυτό ενδεχομένως εξηγεί ως ένα σημείο την αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του θυρεοειδούς τις τελευταίες δεκαετίες”.

Δείτε επίσης