Εγκυμοσύνη: Κοινά αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής

Αν και τα αντιβιοτικά είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα στοιχεία όσον αφορά την ασφάλεια του εμβρύου είναι περιορισμένα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Canadian Medical Association Journal, η λήψη ορισμένων αντιβιοτικών στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

Η συσχέτιση παρατηρήθηκε με πέντε οικογένειες αντιβιοτικών αλλά όχι με όλες – δεν υπήρξε συσχέτιση με δύο ομάδες αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αντιβιοτικά που σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες αποβολής του εμβρύου είναι οι μακρολίδες, οι κινολόνες, οι τετρακυκλίνες, οι σουλφοναμίδες και η μετρονιδαζόλη. Ανάλογα με το αντιβιοτικό, η αύξηση του κινδύνου αποβολής κυμαίνεται από 60% έως 170%.

Η ερυθρομυκίνη και η νιτροφουραντοΐνη, που συχνά χορηγούνται για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων στην εγκυμοσύνη, δεν συσχετίσθηκαν με αυξημένο κίνδυνο.

Περίπου μία στις τρεις κυήσεις καταλήγει σε αποβολή, γεγονός που υποδηλώνει ότι μερικές φορές η λήψη ενός αντιβιοτικού από την έγκυο μπορεί να σημαίνει πάνω από 50% πιθανότητες αποβολής, επομένως η αύξηση του κινδύνου είναι πολύ σημαντική, τόνισε η Anick Bérard, επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντεαλ, στον Καναδά.

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για αποβολή είναι η ηλικία. Στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών οι πιθανότητα αποβολής είναι 10% αλλά μετά τα 45 φθάνει στο 50%.

Οι πιθανότητες αποβολής

Η μελέτη συνέκρινε 8.702 εγκυμοσύνες που κατέληξαν σε αποβολή και 87.020 εγκυμοσύνες που εξελίχθηκαν ομαλά. Η ηλικία των εγκύων κυμαινόταν από 15 έως 45 ετών.

Αφού ελήφθησαν υπόψη διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την αποβολή, οι ερευνητές κατέληξαν ότι:

  • η αζιθρομυκίνη αυξάνει τον κίνδυνο κατά 65% (από 34% μέχρι 102%)
  • η κλαριθρομυκίνη αυξάνει τον κίνδυνο κατά 135% (από 90% μέχρι 191%)
  • η μετρονιδαζόλη αυξάνει τον κίνδυνο κατά 70% (από 27% μέχρι 126%)
  • οι σουλφοναμίδες αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 101% (από 36% μέχρι 197%)
  • οι τετρακυκλίνες αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 159% (από 97% μέχρι 241%)
  • οι κινολόνες αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 172% (από 127% μέχρι 227%)

Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν όταν χρησιμοποιήσαμε πενικιλλίνες ή κεφαλοσπορίνες.

Οι ειδικοί λένε ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες που λαμβάνουν αντιβιοτικά χωρίς να ξέρουν ότι είναι έγκυες, δεδομένου ότι οι μαιευτήρες είναι πολύ προσεκτικοί στην χορήγηση φαρμάκων στις εγκύους.

«Οι λοιμώξεις είναι πολύ συνηθισμένες στις εγκύους και μολονότι η χρήση αντιβιοτικών έχει συσχετισθεί με μειωμένες πιθανότητες πρόωρης γέννησης του βρέφους και χαμηλού βάρους γέννησης, η έρευνά μας δείχνει ότι ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτόματης αποβολής», δήλωσε η Bérard.

Πηγή: Use of antibiotics during pregnancy and risk of spontaneous abortion.

Δείτε επίσης