Λιγότερα καρδιαγγειακά για όσους έχουν ομάδα αίματος μηδέν

Όσοι έχουν ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα ή ισχαιμικό εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που παρουσιάστηκε από Ολλανδούς ερευνητές στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Acute Heart Failure.

Αναλύοντας δεδομένα που περιέλαβαν πάνω από 1.362.569 άτομα τα οποία συμμετείχαν συνολικά σε 11 μελέτες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι δεν έχουν ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ  έχουν 9% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν στεφανιαίο ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο, κυρίως όμως έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε σχέση με τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος Ο (μηδέν).

Η ανάλυση περιελάμβανε 771.113 άτομα με ομάδα αίματος άλλη από τη Ο και 519.743 άτομα με ομάδα αίματος Ο. Στην πρώτη κατηγορία καταγράφηκαν 11.437 (1,5%) στεφανιαία επεισόδια και στη δεύτερη κατηγορία 7.220 (1,4%).

Η διαφορά είναι μικρή, αλλά στο γενικό πληθυσμό αφορά αρκετούς ανθρώπους κάθε χρόνο, ανέφερε η Tessa Kole, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen της Ολλανδίας.

Πάντως στα θανατηφόρα στεφανιαία επεισόδια δεν υπήρξε διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών.

Αιτίες

Η διαφορά που καταγράφηκε ίσως οφείλεται στο ότι οι ομάδες Α, Β και ΑΒ έχουν αυξημένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ενισχύει την πηκτικότητα του αίματος. Επιπλέον, τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος διαφορετική από Ο, και ειδικά εκείνα με ομάδα αίματος Α, είναι γνωστό ότι έχουν υψηλότερη χοληστερίνη.

Η Kole δήλωσε: “Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί η αιτία του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με ομάδα αίματος διαφορετική από τη μηδέν. Η λήψη περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο για κάθε ομάδα αίματος Α, Β και ΑΒ θα δώσει περισσότερες εξηγήσεις για τις αιτίες”.

Τέλος, η ειδικός πρόσθεσε: “Στο μέλλον, η ομάδα αίματος θα πρέπει να εξετάζεται για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, μαζί με τη χοληστερίνη, την ηλικία, το φύλο, τη συστολική αρτηριακή πίεση, κλπ. Τα άτομα με ομάδα αίματος Α θα πρέπει να έχουν χαμηλότερο όριο θεραπείας π.χ. για τη δυσλιπιδαιμία ή την υπέρταση. Χρειαζόμαστε περαιτέρω μελέτες για να επικυρώσουμε εάν ο μεγαλύτερος καρδιαγγειακός κίνδυνος σε άτομα με ομάδα αίματος διαφορετική από μηδέν είναι δυνατόν να υποβληθούν σε θεραπεία”.

Δείτε επίσης