Πάνω από 2 εκατ. Έλληνες με υπέρταση – το 40% χωρίς διάγνωση

Σημαντικά στοιχεία σχετικά με την υπέρταση και την αντιμετώπιση της, παρουσίασαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης (ΕΕΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου).

Ένα από τα κυριότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16) που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 6.000 ενηλίκων σε όλη την χώρα.

Ενδιάμεση ανάλυση 4.000 ενηλίκων έδειξε ότι: πάνω από το 1/3 του πληθυσμού έχουν υπέρταση (περίπου 2.000.000 άτομα) και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση. 40% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι (περίπου 800.000), 20% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία (περίπου 1.500.000 είναι αρρύθμιστοι), καθώς και ότι οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, η υπέρταση αποτελεί την πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και τη δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς.

Ο ενδεδειγμένος τρόπος διάγνωσης της νόσου είναι πρόγραμμα μέτρησης στο σπίτι, ενώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα ( διατροφή, άσκηση, διακοπή καπνίσματος κ.α.) αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.

Η θεραπεία επιλέγεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή και είναι καθημερινή και όχι περιστασιακή.

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης και με μήνυμα «ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΑΣ», η ΕΕΥ θα πραγματοποιήσει Καμπάνια Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Υπέρταση που θα λάβει χώρα ανήμερα την Τετάρτη 17 Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης), στην Αθήνα (Μετρό Ευαγγελισμός) και την Θεσσαλονίκη (πλατεία Αριστοτέλους). Η καμπάνια θα περιλαμβάνει περίπτερα ενημέρωσης και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από γιατρούς.

Δείτε επίσης