Διαβήτης τύπου 2: Αιτία η εισβολή βακτηρίων στο παχύ έντερο;

Η ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2, συσχετίζεται με βακτήρια διεισδύουν στη βλέννα που επενδύει το παχύ έντερο και τελικά μέσα στα επιθηλιακά κύτταρα του παχέος εντέρου προκαλώντας φλεγμονή. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που πραγματοποίησαν ερευνητές με επικεφαλής τους Benoit Chassaing και Andrew Gewirtz από το Georgia State University.

Τα ευρήματα παρέχουν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν δυσγλυκαιμία η οποία σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη (ανώμαλα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και το Crohn’s and Colitis Foundation.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ο όρος για μια ομάδα παραγόντων που συχνά εμφανίζονται μαζί και αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: μεγάλη περιφέρεια μέσης, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης, υψηλή πίεση αίματος και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας.

Το μεταβολικό σύνδρομο έχει γίνει σύνηθες στις μέρες μας λόγω της αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων.

“Μεταβολές που σχετίζονται με τη χλωρίδα του εντέρου έχουν συσχετιστεί με μεταβολικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, αλλά οι μηχανισμοί παραμένουν ασαφείς”, δήλωσε ο Gewirtz, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών στο Georgia State. “Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι τα βακτήρια του εντέρου είναι ικανά να προσβάλλουν το επιθήλιο του εντέρου και να προωθήσουν φλεγμονή που οδηγεί σε μεταβολικές ασθένειες. Τώρα έχουμε δείξει ότι αυτό είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό της μεταβολικής νόσου σε άτομα που εμφανίζουν καταπάτηση βακτηρίων”.

Φλεγμονή του παχέος εντέρου λόγω εισβολής βακτηρίων

Το τοίχωμα του παχέος εντέρου όπως και του υπολοίπου γαστρεντερικού σωλήνα αποτελείται από τέσσερις χιτώνες: ορογόνος, μυϊκός, υποβλεννογόνιος, βλεννογόνος. Το επιθήλιο είναι μια εξωτερική κυτταρική κάλυψη του βλεννογόνου, στο οποίο υπάρχει μια επίστρωση βλέννας που λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα.

Μια μελέτη του 2016 σε ποντίκια βρήκε ότι τα βακτήρια του πεπτικού μας συστήματος, όταν δεν βρίσκουν τη τροφή τους -κι αυτό συμβαίνει όταν εμείς δεν καταναλώνουμε πολλές φυτικές ίνες- αρχίζουν να τρώνε το προστατευτικό στρώμα βλέννας που καλύπτει το επιθήλιο και να το διαβρώνουν σε σημείο που να προκαλούνται επικίνδυνες βλάβες. Τελικά, τα βακτήρια μπορεί να εισβάλλουν στο τοίχωμα του παχέος εντέρου και να το μολύνουν.

Κανονικά, τα βακτήρια του εντέρου που ζουν στις εξωτερικές περιοχές της βλέννας, παραμένουν σε ασφαλή απόσταση από τα επιθηλιακά κύτταρα και εκεί προσφέρουν διάφορα οφέλη για τον οργανισμό. Αλλά οι Chassaing και Gewirtz βρήκαν πως όταν τα βακτήρια προσβάλλουν τα επιθηλιακά κύτταρα του παχέος εντέρου δημιουργείται χρόνια φλεγμονή που παρεμβαίνει στη δράση της ινσουλίνης, προωθώντας το διαβήτη τύπου 2.

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα από ανθρώπους που συμμετείχαν σε εξετάσεις στο νοσοκομείο Veteran’s Administration Hospital στην Ατλάντα, ηλικίας άνω των 21 ετών, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας πέραν του διαβήτη. Τα άτομα αυτά υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση για έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου και ελήφθησαν δύο βιοψίες βλεννογόνου από το αριστερό κόλον και αναλύθηκαν.

Η θεωρία των ερευνητών είναι πως η εισβολή των βακτηρίων είναι η αιτία της φλεγμονής χαμηλής βαθμίδας που απευαισθητοποιεί τον υποδοχέα της ινσουλίνης και σχετίζεται με πτυχές του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2.

“Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά και μπορεί να ανοίξουν ένα νέο πεδίο έρευνας σχετικά με το μεταβολικό σύνδρομο και το διαβήτη τύπου 2”, δήλωσε ο Samuel Klein, επικεφαλής της Διεύθυνσης Γηριατρικής και Διατροφικής Επιστήμης στο Κέντρο Ερευνών του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Οι ερευνητές διεξάγουν μελέτες για να προσδιορίσουν την ταυτότητα των βακτηρίων που εισβάλλουν στην επένδυση του παχέος εντέρου και διερευνούν την περίπτωση ορισμένα φάρμακα να προλαμβάνουν την εισβολή αυτή.

Πηγή: Colonic Microbiota Encroachment Correlates With Dysglycemia in Humans.

Δείτε επίσης