To αλκοόλ συγκρατεί τη μείωση της καλής χοληστερόλης (HDL)

Mια μελέτη που περιέλαβε 80.000 υγιείς ενήλικες Κινέζους βρήκε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με βραδύτερη μείωση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), της επωνομαζόμενης καλής χοληστερόλης, η οποία παρατηρείται με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατανάλωση αλκοόλ και τα επίπεδα HDL για περισσότερο από 6 χρόνια σε αυτή την μελέτη. Ομαδοποίησαν τους ενήλικες που κατανάλωναν αλκοόλ, από μη πότες μέχρι βαριούς πότες (οι τελευταίοι έπιναν πάνω από 2 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα αν ήταν άνδρες και πάνω από ένα ποτό αν ήταν γυναίκες).

Τα επίπεδα της HDL μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου σε όλους τους συμμετέχοντες, αλλά η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με μια βραδύτερη μείωση σε σύγκριση με τους μη πότες.

Οι μετριοπαθείς πότες (οι άνδρες που πίνουν μία ή δύο μερίδες αλκοόλ ημερησίως και οι γυναίκες μισή έως μία μερίδα ημερησίως) είχαν την πιο αργή πτώση, όμως η βαριά κατανάλωση αλκοόλ σχεδόν εξάλειψε αυτό το όφελος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης εάν τα οφέλη από την κατανάλωση αλκοόλ εξαρτώνται από τον τύπο αλκοόλ που καταναλώνεται. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της HDL μειώθηκαν πιο αργά με την μέτρια κατανάλωση μπύρας.

Μεταξύ των αλκοολούχων ποτών, μόνο οι άντρες που κατανάλωναν λιγότερο από 1 μερίδα την ημέρα και οι γυναίκες που κατανάλωναν έως 0,4 μερίδες ημερησίως είχαν ως αποτέλεσμα βραδύτερους ρυθμούς μείωσης της HDL.

Δεν υπήρχαν αρκετοί πότες κρασιού για να βρεθούν οι επιδράσεις του κρασιού στην HDL, ανέφεραν οι ερευνητές.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε άλλους πληθυσμούς και εάν υπάρχουν σημαντικά κλινικά σχετικά αποτελέσματα με βάση τον τύπο κατανάλωσης οινοπνεύματος.

Η American Heart Association συνιστά να καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο, εάν πίνετε, αλλά προειδοποιεί τους ανθρώπους να μην αρχίσουν να πίνουν και να συμβουλευτούν το γιατρό τους σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη από την κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο.

Δείτε επίσης