Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να αφήσει μόνιμη βλάβη

Μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Society of Echocardiography έδειξε ότι το επονομαζόμενο σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς μπορεί να αφήσει μόνιμη βλάβη στον καρδιακό μυ.

Το σύνδρομο της ραγισμένης ή σπασμένης καρδιάς υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στο 2,2% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, ωστόσο διαφέρει από το έμφραγμα παρότι  τα συμπτώματα είναι ίδια.

Το σύνδρομο προκαλείται από το έντονο συναισθηματικό στρες, όπως αυτό που προκαλεί η ξαφνική απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή μια απόλυση από την εργασία ή μια απώλεια ενός μεγάλου χρηματικού ποσού. Το 90% των ασθενών είναι γυναίκες. Περίπου 10% όσων εκδήλωσαν ένα επεισόδιο του συνδρόμου θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στο μέλλον και άλλο. Κάπου μεταξύ 3% και 17% των ασθενών πεθαίνουν εντός πέντε ετών από τη διάγνωση.

Να σημειωθεί ότι μια απότομη λύπη προκαλεί υπερέκκριση κατεχολαμινών (αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη) οι οποίες πιθανότατα προκαλούν σπασμό των στεφανιαίων αγγείων με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή αίματος προς την καρδιά. Οι κατεχολαμίνες βρίσκονται αυξημένες 2-3 φορές στο σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς σε σχέση με αυτές που ανευρίσκονται στο έμφραγμα.

Το σύνδρομο αποκαλείται επίσης μυοκαρδιοπάθεια Τακοτσούμπο (Takotsubo) επειδή κάνει την αριστερή κοιλία να παραμορφώνεται και να μεγεθύνεται μοιάζοντας με ένα πιθάρι που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες για να πιάνουν χταπόδια -το πιθάρι λέγεται τακοτσούμπο.

Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα του εμφράγματος του μυοκαρδίου καθώς συμπεριλαμβάνουν στηθάγχη, δύσπνοια και κατάρρευση του ασθενούς. Μερικοί πάσχοντες εκδηλώνουν επίσης «φτερουγίσματα» της καρδιάς, ναυτία και έμετο. Όταν όμως τα άτομα αυτά υποβάλλονται σε στεφανιογραφία δεν ανευρίσκεται ιδιαίτερη στένωση στις στεφανιαίες αρτηρίες παρότι η καρδιακή λειτουργία τους είναι διαταραγμένη. Οι βιοψίες βρίσκουν αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συμβατές με βλάβες που προκαλούνται από τις κατεχολαμίνες και όχι από θρόμβο ο οποίος αποτελεί τη συνήθη αιτία της καρδιακής προσβολής (εμφράγματος).

Μπορεί να μην υπάρξει πλήρης ανάρρωση

Μέχρι σήμερα οι  γιατροί πίστευαν πως οι πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθεια Τακοτσούμπο αναρρώνουν πλήρως, χωρίς ιατρική παρέμβαση, όταν ξεπεράσουν το συναισθηματικό σοκ. Πράγματι, οι ασθενείς ανακάμπτουν πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με αυτούς που έπαθαν έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι «η νόσος αυτή έχει μακράς διάρκειας επιβλαβείς επιδράσεις και, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν είναι σπάνια, ο αντίκτυπος του ευρήματος αυτού είναι πολύ σημαντικός», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dana Dawson, λέκτορας Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο University of Aberdeen, στη Σκωτία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 52 ατόμων, ηλικίας 28-87 ετών, που υπέστησαν μυοκαρδιοπάθεια Τακοτσούμπο. Στους τέσσερις μήνες μετά το επεισόδιο, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρδιάς και σε μαγνητική τομογραφία, που έδειξαν ότι σε μερικούς από αυτούς η καρδιακή λειτουργία δεν είχε ακόμα επανέλθει στο φυσιολογικό. Ειδικότερα, υπήρχε επιβράδυνση στην «συστροφή» που κάνει η καρδιά σε κάθε παλμό και μείωση στην συστολική κίνηση του καρδιακού μυός.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα, όμως, ήταν ότι στο μυοκάρδιο αυτών των ασθενών εντοπίστηκαν λεπτές ουλές που εμπόδιζαν την καρδιά να πάλλεται φυσιολογικά, ανέφερε ο Metin Avkiran, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του British Heart Foundation. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η πλήρης ανάρρωση χρειάζεται πολύ χρόνο ή μπορεί να μην υπάρξει ποτέ, ενώ τόνισε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του συνδρόμου.

Δείτε επίσης