Προεκλαμψία: Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο

Η λήψη ασπιρίνης μια φορά την ημέρα, πριν από τον ύπνο το βράδυ, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας, μια κατάσταση που αποτελεί αιτία πρόωρου τοκετού, και μερικές φορές ακόμα και θανάτου της  μητέρας ή του μωρού.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας διπλά τυφλής ελεγχόμενης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ στη Βρετανία, με επικεφαλής τον κύπριο καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής στο King’s College London, Κύπρο Νικολαΐδη.

Οι επιστήμονες, παρατήρησαν ότι η χορήγηση 150 mg ασπιρίνης σε έγκυες γυναίκες οδήγησε σε 62% μείωση του ποσοστού της πρόωρης προεκλαμψίας, που θα συντελούσε σε τοκετό πριν την 37η εβδομάδα κυοφορίας. Επίσης, διαπιστώθηκε 82% μείωση στο ποσοστό της πολύ πρώιμης προεκλαμψίας, η οποία θα συντελούσε σε τοκετό πριν την 34η εβδομάδα της κύησης. Οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής προσφέρουν «οριστική απόδειξη» για τη θετική επίδραση της ασπιρίνης.

Ο καθηγητής Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Exeter, David Wright, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Τα τελευταία 10 χρόνια αναπτύξαμε νέες μεθόδους για την εκτίμηση του κινδύνου προεκλαμψίας και τις εφαρμόσαμε για να προσδιορίσουμε τις γυναίκες ώστε να συμπεριληφθούν στη δοκιμή ASPRE. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να αποτρέψει την προεκλαμψία σε εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου και πιστεύω ότι θα αλλάξουν την κλινική πρακτική και θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης για τις μητέρες και τα μωρά τους».

Η προεκλαμψία, που συνήθως χαρακτηρίζεται από απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης και πρωτεΐνουρία στην μέλλουσα μητέρα, προκαλεί μείωση της ροής του αίματος στον πλακούντα, περιορίζοντας έτσι τη διοχέτευση οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ανάπτυξής του.

Οι παράγοντες κινδύνου για προεκλαμψία είναι το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η νεφροπάθεια. Η σοβαρής μορφής προεκλαμψίας αφορά περίπου στο 2% των κυήσεων και η ενδιάμεση κατάσταση το 6%. Ο κίνδυνος επιπλοκών θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός όταν η προεκλαμψία είναι σοβαρής μορφής και εκδηλώνεται νωρίς κατά την εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και σε σπάνιες περιπτώσεις τον θάνατο της μητέρας και του νεογνού.

Σημαντική μείωση των περιστατικών προκλαμψίας με την ασπιρίνη

Στη μελέτη πήραν μέρος 1.776 γυναίκες με υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας και επιβεβαιώθηκε η χαμηλότερη συχνότητα της πάθησης στις γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Πρόωρη προεκλαμψία εκδηλώθηκε σε 13 γυναίκες (1,6%) της ομάδας που πήρε ασπιρίνη, συγκριτικά με 35 (4,3%) της ομάδας ελέγχου.

Οι έγκυες γυναίκες πήραν 150 mg ασπιρίνης την ημέρα από την 11η-14η εβδομάδα εγκυμοσύνη μέχρι και την 36η εβδομάδα.

«Αυτή η μελέτη είναι μια σαφής απόδειξη ότι οι γυναίκες μπορούν να πάρουν απλά μέτρα προφύλαξης κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης για να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης πρόωρης προεκλαμψίας», ανέφερε ο δρ Νικολαΐδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα μελέτη εντάσσεται σε μια σειρά ερευνών που αφορούν το ρόλο της ασπιρίνης. Μια ανασκόπηση 30 δημοσιευμένων μελετών βρήκε ότι η δοσολογία 50-150 mg ασπιρίνης την ημέρα μειώνει κατά 10% τη συχνότητα της προεκλαμψίας.

Να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) συστήνει μια χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη για την πρόληψη της προεκλαμψίας σε γυναίκες υψηλού κινδύνου ξεκινώντας πριν την 20η εβδομάδα κύησης.

Δείτε επίσης