Το α-λιποϊκό οξύ μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ασθενών με δευτεροπαθή προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroimmunology & Neuroinflammation.
Στη πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα τη μυελίνη, η οποία είναι η προστατευτική επικάλυψη των νευρικών ινών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό παρεμβαίνει στη σηματοδότηση των νεύρων μεταξύ εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, προκαλώντας αδυναμία, δυσκολίες στο βάδισμα, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα προσώπου, σώματος ή των άκρων, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.
Σήμερα δεν υπάρχει ίαση για τη νόσο, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που βοηθούν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Η ατροφία ου εγκεφάλου αναφέρεται στη μείωση του συνολικού όγκου του εγκεφάλου λόγω της απώλειας νευρώνων και θεωρείται δείκτης της προόδου της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Το λιποϊκό οξύ παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά περιέχεται και σε διάφορες τροφές, μεταξύ των οποίων το συκώτι, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες, το πράσινο μπιζέλι και τα λαχανάκια βρυξελλών. Υπάρχει επίσης στην αγορά και ως διατροφικό συμπλήρωμα καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το α-λιποϊκό οξύ μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στους διαβητικούς.
Θεαματική επιβράδυνση της εγκεφαλικής ατροφίας
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας Rebecca Spain, έκαναν μια διπλή-τυφλή ελεγχόμενη μελέτη, διάρκειας δύο ετών, σε δείγμα 71 ατόμων ηλικίας 40-70 ετών. Σε 27 άτομα χορηγούνταν καθημερινά 1.200 mg λιποϊκού οξέος και στους υπόλοιπους 24 ένα εικονικό σκεύασμα.
Το βασικό εύρημα της μελέτης ήταν η μέτρηση του βαθμού ελέγχου της εγκεφαλικής ατροφίας από το λιποϊκό οξύ, όπως αυτή υπολογίστηκε με μαγνητική απεικόνιση. Το λιποϊκό οξύ συντέλεσε σε 68% βελτίωση ως προς την επιβράδυνση του ρυθμού της εγκεφαλικής ατροφίας στους ασθενείς με δευτεροπαθή προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση, συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα. Επίσης το λιποϊκό οξύ βελτίωσε το χρόνο βάδισης και συντέλεσε σε λιγότερες πτώσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.
Για λόγους συγκρισιμότητας, η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι το φάρμακο ocrelizumab (εμπορικό όνομα Ocrevus) το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της πρωτογενούς προοδευτικής πολλαπλής σκλήρυνσης βελτίωσε την ατροφία του εγκεφάλου κατά 18% στις κλινικές δοκιμές. Το ocrelizumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει εκλεκτικά έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται CD20- Β-λεμφοκύτταρα, που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην καταστροφή της μυελίνης.
Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λιποϊκό οξύ ήταν γενικά ασφαλές και καλά ανεκτό από τους συμμετέχοντες. Η συχνότερη παρενέργεια που παρατήρησαν από τη λήψη του ήταν η στομαχική διαταραχή. Η μεγάλη δοσολογία, πάνω από 1.200 mg την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και ίλιγγο. Μπορεί επίσης να μεταβάλει τα ορμονικά επίπεδα του θυρεοειδή, και άρα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή όταν συνδυάζεται με φάρμακα του θυρεοειδή.