Γιατί ο πόνος κατά την ούρηση είναι πιο συχνός το καλοκαίρι

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Ο πόνος κατά την ούρηση καλείται ιατρικώς δυσουρία και είναι ιδιαίτερα συχνός κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό συμβαίνει διότι υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες, κακές συνήθειες και κοινές πρακτικές κατά το καλοκαίρι συχνά συνδυάζονται, πυροδοτώντας ιατρικά προβλήματα και καταστάσεις που προκαλούν το παθολογικό αυτό σύμπτωμα.

Τα πιο κοινά προβλήματα και οι καταστάσεις που προκαλούν πόνο κατά την ούρηση και εμφανίζουν συχνά αυξημένη επίπτωση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι:

Οι λίθοι του ουροποιητικού συστήματος

Η επαρκής πρόσληψη νερού σε συνδυασμό με την ούρηση αποτρέπουν την δημιουργία κρυστάλλων και συγκριμάτων στα νεφρά αποτελώντας ένα αποτελεσματικό μηχανισμό έκπλυσής τους.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η αυξημένη εφίδρωση συχνά οδηγεί σε αφυδάτωση και συμπύκνωση ούρων. Επιπλέον η υπερκατανάλωση αλκοόλ και ζωικής πρωτεΐνης κατά τα ταξίδια οδηγεί σε αύξηση του δυσδιάλυτου ουρικού οξέος, το οποίο κατά τη νεφρική αποβολή του μπορεί να προκαλέσει συγκρίματα και λίθους. Η κατάσταση μπορεί να εκδηλωθεί με δυσουρία, πόνους στα νεφρά, στην κοιλιά και στη μέση (κολικός νεφρού), κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει νεφρική βλάβη.

Οι κοινές ουρολοιμώξεις

Η ουρολοίμωξη είναι φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τον νεφρό. Όταν η φλεγμονή αφορά την κύστη πρόκειται για κυστίτιδα, την ουρήθρα ουρηθρίτιδα, το νεφρό πυελονεφρίτιδα, τον προστάτη προστατίτιδα.

Εάν ο οργανισμός περιχαρακώσει τοπικά την λοίμωξη, συμπτώματα όπως τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετός, δέκατα, ναυτία, κοιλιακός πόνος, εμετός εμφανίζονται ( συμπτωματικές ουρολοιμώξεις) ενδέχεται ωστόσο οι ουρολοιμώξεις να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις). Όταν οι μηχανισμοί άμυνας δεν λειτουργήσουν επαρκώς ή το σώμα έλθει αντιμέτωπο με ένα ιδιαίτερα επιθετικό λοιμογόνο αίτιο, εκείνο μέσω του αίματος μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα όργανα .Το πιο κοινό αίτιο ουρολοιμώξεων είναι το μικρόβιο escherichia coli.

Βασικοί παράγοντες που συνδέονται με τον πολλαπλασιασμό κοινών μικροβίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι είναι η αναποτελεσματική πλύση της ουροδόχου κύστης λόγω της αφυδάτωσης από τη ζέστη, η κολύμβηση σε  μολυσμένες κολυμβητικές δεξαμενές ή θάλασσες, η μη λήψη επαρκούς ποσότητας νερού, οι κακές συνθήκες υγιεινής που εκθέτουν την ουρήθρα σε μικρόβια από τον πρωκτό.

Μολύνσεις του γεννητικού συστήματος

Συνήθεις τρόποι προσβολής του γεννητικού συστήματος με παθογόνους μικροοργανισμούς κατά το καλοκαίρι είναι η επιμόλυνση ρούχων ή πετσετών σε μολυσμένες πισίνες, η κολύμβηση σε μολυσμένα ύδατα, η αυξημένη σεξουαλική ελευθεριότητα κατά τα ταξίδια σε συνδυασμό με την αμέλεια κατά την χρήση του προφυλακτικού. Οι μύκητες, τα Chlamydia trachomatis, η Neisseria Gonorrhea, τα χλαμύδια trachomatis, το treponema pallidum, o haemophilus ducreyi, το calymmatobacterium granulomatis, το ureaplasma uralyticum, ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου, η trichomonas vaginalis, ο έρπης είναι ορισμένα από τα παθογόνα που απασχολούν τους ειδικούς παθολόγους κατά την διάρκεια των διακοπών.

Οι μολύνσεις ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικές ενώ όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά ποικίλουν ανάλογα με την αιτία και το βαθμό της συστηματικής διασποράς. Δυσουρία, κνησμός (φαγούρα), πυώδης έκκριση εξάνθημα έλκος πυρετός αρθραλγίες πονόλαιμος λεμφαδενοπάθεια διάσπαρτη λοίμωξη μπορεί να εμφανιστούν.

Σαπούνια και ταμπόν

Σαπούνια, αρώματα και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που ερεθίζουν το ουροποιογεννητικό επιθήλιο ή προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης, στις γυναίκες τα ταμπόν που έχουν ξεχαστεί λόγω της ανεμελιάς των διακοπών.

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η σωστή ιατρική εξέταση είναι σημαντική για την ορθή διάγνωση και θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης