Νέες στρατηγικές για την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες και η προχωρημένη ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις καρδιές και τις αρτηρίες μας πιο υγιείς;

Οι ερευνητές συναντήθηκαν στο συνέδριο «Καρδιαγγειακή Γήρανση: Νέα Σύνορα και Παλιά Φίλοι» για να συζητήσουν τις τελευταίες έρευνες που αποσκοπούν στην απάντηση αυτής της ερώτησης.

Ο κύριος ομιλητής Douglas Seals του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder αναφέρθηκε στα θεμέλια όσων γνωρίζουμε και στην πολλά υποσχόμενη έρευνα που θα μπορούσε να καταπολεμήσει την καρδιαγγειακή γήρανση κατά την παρουσίασή του, «Στρατηγικές για τη βέλτιστη καρδιαγγειακή γήρανση».

“Η τακτική αερόβια άσκηση και η κατανάλωση μιας υγιεινής δίαιτας χωρίς υπερβολική πρόσληψη θερμίδων είναι το κλειδί για την υγιή αγγειακή γήρανση και τα αποδεικτικά στοιχεία για αυτό το συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητα”, λέει ο Seals. Ωστόσο, αυτή η συχνά επαναλαμβανόμενη προληπτική συμβουλή υγείας δεν λαμβάνεται πάντα υπόψη.

Η αθηροσκλήρωση στις μεγάλες αρτηρίες και η δυσλειτουργία των κυττάρων που επικαλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία (ενδοθηλιακά κύτταρα) είναι σημάδια της καρδιαγγειακής νόσου και συχνά προκαλούνται από οξειδωτικό στρες και φλεγμονή.

Ενώ η δίαιτα και η άσκηση πιθανότατα καταστέλλουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, οι ερευνητές διερευνούν πολλές νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Οι νέες στρατηγικές που αναδύθηκαν από τις μελέτες των τελευταίων ετών για την προστασία της καρδιάς αφορούν:

  • Την άσκηση υψηλής έντασης.
  • Την παράληψη γευμάτων και τη νηστεία που φαίνεται ότι προκαλούν αποτελέσματα παρόμοια με τον χρόνιο θερμιδικό περιορισμό.
  • Τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου από τη διατροφή.
  • Ορισμένα διατροφικά μόρια όπως τα «nutraceuticals» (φυσικά συμπληρώματα διατροφής) που «μιμούνται» μερικά από τα αποτελέσματα της άσκησης και της κατανάλωσης υγιεινής διατροφής.
  • Τα προβιοτικά μικρόβια και τις πρεβιοτικές ουσίες που βελτιώνουν τη λειτουργία και την υγεία της χλωρίδας του εντέρου.
  • Την παθητική θερμική θεραπεία.

Το συνέδριο εξέτασε επίσης τις ειδικές αλλαγές που συμβαίνουν στο καρδιαγγειακό σύστημα κατά τη γήρανση, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων διαταραχών της γήρανσης, όπως είναι η γνωστική δυσλειτουργία.

Αναφέρθηκαν επίσης νέοι τομείς έρευνας στην καρδιαγγειακή γήρανση, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας και των αλλαγών στην εντερική χλωρίδα και στους μεταβολίτες που προέρχονται από αυτή.

Δείτε επίσης