Σε έξαρση η ιλαρά στην Ευρώπη – Οι συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για το εμβόλιο

Για σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία κλπ.), ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας και προειδοποιεί για κίνδυνο επέκτασης της νόσου και στη χώρα μας.

Το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια καταγραφόταν περίπου ένα κρούσμα ετησίως.

Ήδη από τις αρχές Απριλίου, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξεκινήσει δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού και παρεμβάσεις εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, έχουν γίνει συστάσεις για την ετοιμότητα των νοσηλευτικών μονάδων και έχουν ληφθεί μέτρα για τη κατάλληλη οργάνωσή τους.

Με αφορμή αυτό το θέμα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε στις 6/9/2017 και συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

Επίσης, εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν.

Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση του εμβολίου μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η εβδομάδα.

Δείτε επίσης