Διακήρυξη για εξάλειψη της Ηπατίτιδας C στην Ελλάδα μέχρι το 2030

Την πρόθεσή τους να εργαστούν από κοινού προς την εξάλειψη του ιού της Ηπατίτιδας C (HCV) από την Ελλάδα μέχρι το 2030, ανακοίνωσαν χθες στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, πολιτικά πρόσωπα, ειδήμονες, επιστημονική κοινότητα και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», υπογράφοντας τη διακήρυξη «Μανιφέστο Εξάλειψης της Ηπατίτιδας C – Hepatitis C Elimination Manifesto».

Η εκδήλωση, έπεται της πρώτης Διάσκεψης Κορυφής «European HCV Policy Summit», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και ήταν αφιερωμένη στην εξάλειψη του ιού της Ηπατίτιδας C (HCV) στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης παρουσιάστηκε το «Μανιφέστο Εξάλειψης της Ηπατίτιδας C» για τη χάραξη πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί η εξάλειψη έως το 2030.

Με βάση τον ΠΟΥ, ο στόχος της εξάλειψης της ηπατίτιδας C θα είναι εφικτός εφόσον στοχευμένες προσπάθειες επιτύχουν να μειωθεί μέχρι το 2030 κατά 90% η επίπτωση και κατά 65% η θνητότητα από την HCV λοίμωξη σε μία καθορισμένη γεωγραφική περιοχή.

Η εξάλειψη της ηπατίτιδας C θεωρείται ότι είναι πλέον δυνατή λόγω των πρόσφατων θεραπευτικών εξελίξεων, που μετέτρεψαν την HCV λοίμωξη σε ιάσιμη νόσο για την πλειονότητα των περιπτώσεων.

Ωστόσο, επίτευξη της εξάλειψης της νόσου απαιτεί την ανάπτυξη ολιστικών προσεγγίσεων και στρατηγικών, με σκοπό τη βελτίωση της συνολικής ευαισθητοποίησης για τη νόσο, την αύξηση του προσυμπτωματικού ελέγχου και τη διασύνδεση των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με το Σύστημα Υγείας.

Οι υπογράφοντες της Διακήρυξης ‘Hepatitis C Elimination Manifesto’ δεσμεύονται:

 • Να καταστήσουν την Ηπατίτιδα C και την εξάλειψή της στην Ευρώπη μία σαφή προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, σε όλα τα επίπεδα.
 • Να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς, οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και τα άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη συμμετέχουν απευθείας στην ανάπτυξη και την εφαρμογή στρατηγικών για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.
 • Να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη σύνδεση ανάμεσα στην ηπατίτιδα C και στην κοινωνική περιθωριοποίηση.
 • Να καθιερώσουν μία ευρωπαϊκή εβδομάδα ενημέρωσης για την ηπατίτιδα.

Τη Διακήρυξη “Hepatitis C Elimination Manifesto” υποστηρίζουν οι κάτωθι Οργανισμοί:

 • European Liver Patients Association (ELPA)
 • European Association for the Study of the Liver (EASL)
 • Viral Hepatitis Prevention Board (VHPB)
 • The Correlation Network
 • The International Center for Migration Health and Development (ICMHD)
 • The World Hepatitis Alliance (WHA)
 • Hepatitis B and C Public Policy Association

Τη Διακήρυξη “Hepatitis C Elimination Manifesto” συνέγραψαν ο καθηγητής Prof Jeffrey V. Lazarus, University of Copenhagen (Denmark), ο καθηγητής Mark Thursz, Imperial College, London (UK), ο καθηγητής Pierre Van Damme, Viral Hepatitis Prevention Board, Vaccine and Infectious Disease Institute, Antwerp (Belgium) και ο καθηγητής Άγγελος Χατζάκης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης