Η ημικρανία συνδέεται με το νάτριο του εγκεφαλονωτιαίου υγρού

Τα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις νατρίου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ακτινολογίας Βορείου Αμερικής.

Η ημικρανία είναι μια μορφή πονοκέφαλου που χαρακτηρίζεται από ισχυρό πόνο και μερικές φορές συνοδεύεται από ναυτία και εμετό. Είναι η συχνότερη κεφαλαλγία επηρεάζοντας το 18% των γυναικών και το 6% των ανδρών.

Ορισμένες μορφές ημικρανίας συνοδεύονται από αλλαγές στην όραση ή αύρα. Η αύρα, είναι ορισμένα νευρολογικά συμπτώματα (οπτικά και αισθητικά) τα οποία συνήθως προηγούνται της ημικρανίας.

Η διάγνωση της ημικρανίας δεν είναι εύκολη καθώς τα συμπτώματα ποικίλουν σημαντικά μεταξύ των ασθενών. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί ασθενείς να είναι αδιάγνωστοι και να μην λαμβάνουν θεραπεία. Άλλοι πάλι παίρνουν φάρμακα για τις ημικρανίες αν και πάσχουν από μια διαφορετική μορφή πονοκέφαλους, τη λεγόμενη κεφαλαλγία τάσης.

Γερμανοί ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Melissa Meyer από το Ινστιτούτο Κλινικής Ακτινολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μανχάιμ και το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, χρησιμοποίησαν μια τεχνική μαγνητικού συντονισμού που ονομάζεται εγκεφαλική μαγνητική τομογραφία νατρίου που αποτελεί ένα πιθανό μέσο στη διάγνωση και την κατανόηση των ημικρανιών. Ενώ η μαγνητική τομογραφία συνήθως βασίζεται σε πρωτόνια για να παράγει μια εικόνα, το νάτριο μπορεί επίσης να απεικονιστεί. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το νάτριο παίζει σημαντικό ρόλο στη χημεία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές συνέκριναν 12 γυναίκες, μέσης ηλικίας 34 ετών, που είχαν ελεγχθεί κλινικά για ημικρανίες, με μια ομάδα ελέγχου 12 υγιών γυναικών ίδιας ηλικίας. Οι πάσχουσες είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τη διάρκεια, την ένταση και τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας και τις αύρες.

Δεν διαπιστώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη συγκέντρωση νατρίου, στην φαιά και λευκή ουσία, το εγκεφαλικό στέλεχος και την παρεγκεφαλίδα. Όμως, προέκυψαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων στις συγκεντρώσεις του νατρίου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Πρόκειται για το υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και λειτουργεί σαν προστασία του εγκεφάλου ενώ βοηθά και στη διασφάλιση της χημικής σταθερότητας.

«Η παρατήρηση αυτή ενδεχομένως να αλλάξει τη διάγνωση της ημικρανίας», σημείωσε η Meyer. Οι ερευνητές ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τη σχέση ημικρανίας και νατρίου στο μέλλον. “Επειδή αυτή ήταν μια διερευνητική μελέτη, σχεδιάζουμε να εξετάσουμε περισσότερους ασθενείς, κατά προτίμηση στη διάρκεια ή λίγο μετά από μια επίθεση ημικρανίας, για περαιτέρω επικύρωση”, ανέφερε η Meyer.

Να σημειωθεί ότι το 2014 μια μελέτη βρήκε ότι η μείωση της κατανάλωσης αλατιού μειώνει τους πονοκεφάλους. Οι ερευνητές υποψιάζονταν από καιρό αυτή την παρενέργεια του αλατιού από σποραδικές διαπιστώσεις. Οι ειδικοί τότε είπαν ότι το μειωμένο αλάτι αντιμετωπίζει τους πονοκεφάλους διότι ρίχνει την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς.

Δείτε επίσης