Πιο συχνός ο καρκίνος του στόματος στους άνδρες

Οι άνδρες είναι δύο φορές πιθανότερο να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος από τις γυναίκες, δείχνουν νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Cancer Research UK.

Περίπου 5.300 άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στόματος κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με περίπου 2.500 γυναίκες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Ο καρκίνος του στόματος, ο οποίος περιλαμβάνει τους καρκίνους της γλώσσας, των χειλιών, των αμυγδαλών και του στοματοφάρυγγα, αυξήθηκε τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες κατά την τελευταία δεκαετία, με ποσοστά από 10 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ετησίως στα μέσα της δεκαετίας του 2000, σε 13 περιπτώσεις ανά 100.000 σήμερα.

Ωστόσο, το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του στόματος στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με αιτίες που μπορούν να προληφθούν, όπως το κάπνισμα, το οινόπνευμα και η μετάδοση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Σύμφωνα με την Cancer Research UK, η διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες έχουν συμμετέχουν περισσότερο σε ορισμένες από τις παραπάνω δραστηριότητες.

«Είναι μια πραγματικά ανησυχητικό ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι παθαίνουν καρκίνο του στόματος και ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες», δήλωσε ο Richard Roope, ο επικεφαλής GP του φιλανθρωπικού οργανισμού.

«Ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου του στόματος μπορεί να προληφθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να προσληφθούν από την ασθένεια με το να σταματήσουν το κάπνισμα και να μειώσουν το αλκοόλ.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι απολύτως καθοριστική για καλύτερα αποτελέσματα και για το λόγο αυτό είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους οδοντιάτρους και τους παθολόγους στην πρόληψη της ασθένειας».

Δείτε επίσης