Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί ακανόνιστη περίοδο στην εφηβεία

Η κακή ποιότητα του αέρα που αναπνέουν τα κορίτσια στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους κύκλους εμμηνορρυσίας.

Οι τεκμηριωμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση περιλαμβάνουν τη μειωμένη γονιμότητα, το μεταβολικό σύνδρομο και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μεταξύ των εφήβων κοριτσιών (ηλικίας 14-18) συνδέεται με ελαφρώς αυξημένες πιθανότητες εμμηνορρυσιακής παρατυπίας και περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί μια τέτοια κανονικότητα στο γυμνάσιο και την πρώιμη ενηλικίωση.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Human Reproduction.

“Ενώ η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα συστήματα, όπως το αναπαραγωγικό ενδοκρινικό σύστημα, που επηρεάζονται επίσης”, δήλωσε η Shruthi Mahalingaiah, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η περίοδος (εμμηνορροϊκός κύκλος) μιας γυναίκας ανταποκρίνεται στην ορμονική ρύθμιση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση των σωματιδίων έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει την ορμονική δραστηριότητα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν ήταν γνωστό αν η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την κανονικότητα του έμμηνου κύκλου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στη Nurses’ Health Study 2, καθώς και μετρήσεις έκθεσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα από τον αμερικανικό οργανισμό EPA (Environmental Protection Agency) για να βρουν την έκθεση των συμμετεχόντων στην ατμοσφαιρική πίεση.

Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των κοριτσιών κατά τη διάρκεια του γυμνασίου συσχετίζεται με την παρατυπία του έμμηνου κύκλου.

“Η βελτίωση των επιπτώσεων μπορεί να προκύψουν από τη μείωση των εκπομπών ρύπων σε παγκόσμιο και ατομικό επίπεδο”, δήλωσε η Mahalingaiah.

Πηγή: S Mahalingaiah, S E Missmer, J J Cheng, J Chavarro, F Laden, J E Hart. Perimenarchal air pollution exposure and menstrual disorders. Human Reproduction, 2018; DOI: 10.1093/humrep/dey005.

Δείτε επίσης