Εγκυμοσύνη: H χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες ενδεχομένως να πρέπει να αποφύγουν δίαιτες που μειώνουν δραστικά τους υδατάνθρακες, καθώς θα αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να έχουν μωρά με γενετικές ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.

Η πιο συχνή ανωμαλία του νευρικού σωλήνα είναι η δισχιδής ράχη (spina bifida), μια κατάσταση κατά την οποία ο νευρικός σωλήνας του μωρού -η εμβρυϊκή δομή που εξελίσσεται σε νωτιαίο μυελό- αδυνατεί να αναπτυχθεί ή να κλείσει κατάλληλα. Μια άλλη ανωμαλία είναι η εγκεφαλία (απουσία μεγάλων τμημάτων του εγκεφάλου και του κρανίου).

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Birth Defects Research και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με ελαττώματα νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη και η εγκεφαλία. Αυτές οι παθήσεις μπορούν να οδηγήσει σε δια βίου αναπηρία και θάνατο στα βρέφη.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης χαμηλών υδατανθράκων και των παιδιών με ελαττώματα ανάπτυξης του νευρικού σωλήνα.

“Γνωρίζουμε ήδη ότι η μητρική διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμβρυϊκή ανάπτυξη. Το νέο που υπάρχει στη μελέτη αυτή είναι ότι η πρόταση της χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ένα μωρό με ελαττωματικό νευρικό σωλήνα κατά 30%”, δήλωσε η Tania Desrosiers, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη UNC Gillings School of Global Public Health, που ηγήθηκε της μελέτης.

Είναι γνωστό ότι το φολικό οξύ είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα. Περισσότερο από το 20% των γυναικών στις ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσεις φολικού οξέος κάτω από το συνιστώμενο επίπεδο. Για το λόγο αυτό, από το 1998 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων άρχισε να ζητάει την προσθήκη φυλλικού οξέος σε προϊόντα σιτηρών.

Η Desrosiers και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι η διατροφική πρόσληψη φολικού οξέος στις γυναίκες με περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων είναι μικρότερη.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν όλες τις γυναίκες που είναι πιθανόν να μείνουν έγκυες να παίρνουν καθημερινά πολυβιταμίνες με τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος κάθε μέρα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ρπειδή σχεδόν οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες είναι απρογραμμάτιστες, πολλές γυναίκες δεν ξεκινούν να παίρνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος νωρίς. Αυτό κάνει τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μια σημαντική πηγή φυλλικού οξέος για τις γυναίκες που μπορεί να μείνουν έγκυες.

Δείτε επίσης