Ο ήλιος φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο σε μια επικίνδυνη μορφή οξέος καρδιακού εμφράγματος που ονομάζεται STEMI, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association.
Τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα εμφανίζονται ως ασταθής στηθάγχη και ως έμφραγμα του μυοκαρδίου με ή χωρίς ανάσπαση του διαστήματος ST.
Το οξύ έμφραγμα STEMI (με ανάσπαση του ST) είναι το πιο επικίνδυνο γιατί συμβαίνει όταν μια καρδιακή αρτηρία είναι εντελώς κλειστή και άρα μια μεγάλη αναλογία του καρδιακού μυ δε μπορεί να αιματωθεί. Έχει συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης και στηρίζεται στην έγκαιρη και αποτελεσματική επαναιμάτωση. Oι ασθενείς με STEMI που προσέρχονται στο νοσοκομείο είναι υποψήφιοι για άμεση φαρμακευτική θρομβόλυση ή μηχανική επαναιμάτωση (εφαρμογή άμεσης αγγειοπλαστικής), εφόσον δεν έχουν παρέλθει περισσότερες από 12 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των ετών 2006 και 2011, εμφανίστηκαν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων 258.106 STEMI ετησίως.
Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι η εμφάνιση των STEMI επηρεάζεται από τον κιρκάδιο ρυθμό και κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των ημερήσιων ωρών. Έχει επίσης περιγραφεί ένα εποχιακό μοτίβο με μια χαρακτηριστική κορύφωση των περιπτώσεων τον χειμώνα ενώ το ναδίρ εμφανίζεται το καλοκαίρι. Επίσης τα καρδιακά εμφράγματα είναι πιο συχνά τις κρύες ημέρες ανεξάρτητα από την εποχή.
Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Carlo Vittorio Cannistraci, στο Κέντρο Βιοτεχνολογίας και το Τμήμα Φυσικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, στη Γερμανία, μελέτησε 2.270 περιπτώσεις εμφραγμάτων STEMI στην Ιταλία, την Κίνα, τη Φινλανδία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη, ως προς το ποιες ώρες συμβαίνουν.
Οι ερευνητές παρατήρησαν τη συχνότητα εμφάνισης των STEMI ενώ συνεργάζονταν σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation Research το 2013. Σε αυτή τη μελέτη, είδαν ότι αργά το απόγευμα κορυφώνονταν τα επεισόδια στην Ιταλία και άρχισαν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει στις άλλες χώρες. Η κρίσιμη καμπή ήρθε όταν αναλύθηκαν περιπτώσεις στη Σιγκαπούρη η οποία βρίσκεται στη γραμμή του ισημερινού. Σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει καλοκαίρι ή εποχές με μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι το καλοκαίρι τα STEMI μετατοπίζονται χρονικά στις ώρες 18:00-6:00. Είναι άγνωστο αν αυτό έχει κάποια σχέση με την ηλιοφάνεια και τη βιταμίνη D. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ανακαλύφθηκε πρόσφατα και ίσως να επηρεάζει ορισμένους παράγοντες που εμπλέκονται στην αθηροσκλήρωση.
Σύμφωνα με τον Patrick O’Gara, καρδιολόγο και συντάκτη των κατευθυντήριων οδηγιών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα εμφράγματα STEMI, «η μελέτη αναδεικνύει ένα έλλειμμα γνώσης που υπάρχει για την περίπλοκη σχέση μεταξύ του ημερήσιου βιολογικού κύκλου και των παραγόντων που προκαλούν το έμφραγμα».