Η προεκλαμψία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας αργότερα

Οι γυναίκες που εκδηλώνουν προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αργότερα αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή διαταραχή κατά την κύηση και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπέρταση, πολλές πρωτεΐνες στα ούρα, και πρήξιμο χεριών και προσώπου. Εμφανίζεται συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μπορεί να υφίσταται ακόμα και 4 έως 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την έγκυο και το έμβρυο. Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συντελέσει σε νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα ή συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες.

Περίπου το 15% των γυναικών εκδηλώνουν προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

“Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η εγκυμοσύνη λειτουργεί ως δοκιμασία για την καρδιά και ότι βοηθά στον εντοπισμό των γυναικών που έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου”, ανέφερε η Jennifer Stuart μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Brigham and Women’s Hospital και στο Harvard T.H. Chan School of Public Health.

“Η κατοχή αυτών των γνώσεων νωρίς στη ζωή δίνει την ευκαιρία να αποτρέψετε και να καθυστερήσετε τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Δεν είναι ποτέ αργά για να βελτιώσετε τις συμπεριφορές σας που έχουν επίπτωση στην υγεία και πολλά από τα συνιστώμενα – όπως η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση – ωφελούν τα παιδιά και τον καθένα επίσης», συμπλήρωσε η Stuart.

Ερευνητές του Harvard T.H. Chan School of Public Health, της Βοστώνης, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 60.000 γυναίκες που δεν είχαν αρχικά καρδιακή νόσο ή άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακά προβλήματα. Όλες είχαν γεννήσει τουλάχιστον μια φορά μεταξύ των ηλικιών 18 και 45 ετών.

Οι συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν για 25-32 χρόνια μετά την πρώτη εγκυμοσύνη.

Οι αυξημένοι κίνδυνοι που σηματοδοτεί η προεκλαμψία

Περίπου το 3% των γυναικών είχε υπέρταση κατά την πρώτη κύηση και το 6,3% προεκλαμψία.

Ο κίνδυνος χρόνιας υπέρτασης ήταν 2-3 φορές μεγαλύτερος για τις γυναίκες με υπέρταση ή προεκλαμψία κατά την εγκυμοσύνη, ενώ ο για κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 ήταν 70% μεγαλύτερος. Ο κίνδυνος εκδήλωσης υψηλής χοληστερόλης ήταν 30% αργότερα. Ο κίνδυνος χρόνιας υπέρτασης ήταν μεγαλύτερος τα 5 πρώτα χρόνια από τον τοκετό.

“Είναι σημαντικό οι πληροφορίες αυτές να διαβιβάζονται στους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας”, ανέφερε η Stuart. “Πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να παρουσιαστεί αρκετά σύντομα μετά την εγκυμοσύνη, και πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και να εξετάζουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου”.

Ο καρδιολόγος της Νέας Υόρκης, Peter Mercurio, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε γυναίκες που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την εγκυμοσύνη ή προεκλαμψία, αλλά «οι αριθμοί είναι εκπληκτικοί και χτυπούν καμπανάκι».

Δείτε επίσης