Τα σπερματοζωάρια είναι περισσότερα πριν τις 7:30 το πρωί

Ένα ζευγάρι έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει παιδί αν το επιχειρήσει πριν από τις 7:30 το πρωί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chronobiology International από Ελβετούς ερευνητές. Τουλάχιστον από την πλευρά του άνδρα, διότι υπάρχουν περισσότερα σπερματοζωάρια.

Επιστημονική ομάδα του University of Zurich κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σπερματοζωάρια έχουν το δικό τους βιολογικό ρολόι και είναι πιο πολλά τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας, καθώς και τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 7.068 άνδρες, ηλικίας 25-40 ετών, που είχαν επισκεφθεί κλινική γονιμότητας μεταξύ των ετών 1994 and 2015,

Τα δείγματα ελέγχθηκαν ως προς τον συνολικό αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων την άνοιξη, με σημαντικές μειώσεις το καλοκαίρι.

Από την άλλη μεριά, το υψηλότερο ποσοστό κανονικής μορφολογίας βρέθηκε το καλοκαίρι.

Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ κινητικότητας των σπερματοζωαρίων και εποχής.

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν οι πιθανότητες σύλληψης κατά τη διάρκεια των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πάντως, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σπέρματος μόνο κατά τη διάρκεια των 12 ωρών που ήταν ανοικτή η κλινική, άρα δεν αποκλείεται τα σπερματοζωάρια να είναι περισσότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το σπέρμα που είχε συλλεχθεί τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο είχε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, ενώ μεγάλες μειώσεις παρατηρήθηκαν το καλοκαίρι. Επειδή όμως τα σπερματοζωάρια ωριμάζουν σε μια διάρκεια τριών μηνών, το εύρημα υποδηλώνει ότι ο χειμώνας επηρεάζει θετικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και η άνοιξη αρνητικά.

Να σημειωθεί ότι δεν έχουν βρει όλες οι μελέτες ακριβώς τα ίδια στοιχεία. Σε γενικές γραμμές φαίνεται πως τα σπερματοζωάρια είναι λιγότερο γόνιμα το καλοκαίρι. Αλλά το καλοκαίρι δεν είναι κακή εποχή για τεκνοποίηση καθώς ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τη γονιμότητα ενός ζευγαριού, ίσως επειδή αυξάνει τη βιταμίνη D.

Το 2016. μια ιταλική μελέτη βρήκε ότι η ποσότητα των παραγόμενων σπερματοζωαρίων είναι αυξημένη το χειμώνα αλλά η κινητικότητα είναι υψηλότερη το καλοκαίρι. Μια άλλη μελέτη που έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων Σέφιλντ και Μάντσεστερ και δημοσιεύθηκε το 2014 βρήκε ότι οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κακής ποιότητας σπερματοζωάρια το καλοκαίρι.

Δείτε επίσης